I kväll lagar vi en krämig kokosgryta med linser med inspiration från det thailändska köket. Vi smaksätter vår gryta med vitlök, citrongräs, limesaft och ingefära och kokar fluffigt basmatiris med pak choi och smör att servera till. Sedan toppar vi med färska tomater, koriander och knaprig jordnötscrunch med panko för extra smak och textur.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Citrongräs
½ st
Ingefära
250 ml
Kokosmjölk
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Lime
1 st
Tomat
1 portionspåse
Koriander
12.5 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
150 g
Basmatiris
1 st
Pak choi
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
2 dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, riv ingefära (oskalad) och vitlök fint.
Banka citrongräs med en träsked.
Skölj röda linser.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs vitlök och ingefära [2 tsk | 4 tsk] i 30 sek, eller tills väldoftande.
Rör ner kokosmjölk, röda linser, vatten [2 dl | 4 dl], grönsaksbuljong, citrongräs, sojasås, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i stekpannan.
Koka upp och sänk sedan till medellåg värme.
Sjud under lock tills linserna är mjuka, 20–22 min.
TIPS: Rör om då och då, så inte linserna fastnar i botten.
Under tiden, finhacka jordnötter.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en ny medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko [1/2 påse, 2P] och jordnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och krispiga.
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Ställ åt sidan i en liten skål.
Grovhacka tomat och pak choi.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Krydda linsgrytan med en nypa salt och peppar. Tillsätt limesaft [1 msk | 2 msk].
Rör ner pak choi och smör [1 msk | 2 msk] i ris precis innan servering. Plocka bort citrongräs från grytan.
Lägg upp ris och linsgryta i djupa tallrikar.
Toppa med färsk tomat och jordnötscrunch.
Garnera med rivna korianderblad och servera med resterande limeklyftor.