Thailändsk köttbullscurry
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Thailändsk köttbullscurry

Thailändsk köttbullscurry

med broccoli och citrongräsris

Köttbullar är en svensk klassiker, men i dagens recept serverar vi dem inte med lingonsylt och potatis – utan i en krämig curry! Vi hämtar inspiration från Thailand och smaksätter våra köttbullar med lök och röd currypasta. Medan de gräddas i ugnen kokar vi citrongräsris och gör en sås med morot, broccoli ingefära, kokosmjölk och vitlök att servera köttbullarna i. Sedan är kvällens kulinariska upplevelse redo att avnjutas!

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Jasminris

1 st

Citrongräs

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Lök

½ st

Ingefära

1 st

Morot

30 g

Röd currypasta

200 ml

Kokosmjölk

½ g

Chiliflakes

250 g

Broccoli

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

250 g

Fläskfärs

Ingår inte i din leverans

½ msk

Smör (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Vetemjöl (steg 2)

1 st

Ägg (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 dl

Vatten (steg 4)

½ msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4029 kJ
Energi (kcal)963 kcal
Fett57.2 g
varav mättat30.8 g
Kolhydrater81.1 g
varav socker12.1 g
Protein35.6 g
Salt5.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka citrongräsris
1

Värm ugnen till 220°C/200°C varmluft. Banka citrongräs med en träsked.

Hetta upp smör [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

Plocka bort citrongräs.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Grädda köttbullar
2

Finhacka lök.

Blanda färs, hälften av löken, currypasta [1 tsk | 2 tsk], ägg [1 st | 2 st], vetemjöl [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer, 4 per person.

Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 12–14 min, eller till de är genomstekta.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Förbered råvaror
3

Under tiden, riv ingefära (oskalad) fint.

Pressa eller riv vitlök fint.

Skiva morot (oskalad) tunt på diagonalen.

Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.

Koka curry
4

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek morot, broccoli och resterande lök i 3–4 min.

Tillsätt ingefära [1 msk | 2 msk], vitlök och resterande currypasta och stek i 1 min, tills väldoftande.

Tillsätt kokosmjölk, vatten [1 dl | 2 dl], grönsaksbuljong, en nypa chili flakes [1/2 påse, 2P], salt [1/4 tsp | 1/2 tsp] och peppar.

Sänk till medelvärme och sjud i 2–3 min, tills den tjocknat något.

TIPS: Skippa chilin eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Tillsätt köttbullar
5

Tillsätt färdiga köttbullar till curryn.

Servera
6

Lägg upp citrongräsris i skålar och toppa med köttbullscurry.