Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör, dill och citron, och serveras med rotfruktscouscous med rödlök, rödbeta, och morot. Till detta en uppfriskande gurkyoghurt med vitlök!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Rödlök
1 st
Rödbeta
1 st
Morot
½ st
Ekologisk citron
1 portionspåse
Dill
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½ st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
100 g
Fullkornscouscous
(Innehåller Vete, Gluten)
½ msk
Olivolja (steg 3)
2.5 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft). Skär rödlök i 2 cm klyftor. Skär rödbeta (oskalad) och morot (oskalad) i 1 cm stora bitar. Placera rödbeta, morot och lök på en sida av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta tills mjuka, 18-20 min.
Skär citron [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Finhacka dill. Torka av laxen försiktigt med lite hushållspapper och krydda med en nypa salt* på varje sida. Strö över hälften av dillen och placera 2 citronskivor på varje laxfilé. Placera lax med skinnsidan ner på andra sidan av plåten när det återstår 10 min av rotfrukternas tillagningstid. Tillaga i ugnen i 9-10 min, eller tills laxen är genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Koka upp vatten* [2 1/2 dl | 5 dl], grönsaksbuljong och salt* [1/2 tsk | 1 tsk] i en medelstor kastrull. Rör i couscous och olivolja* [1/2 msk | 1 msk]. Ta av från värme och låt stå under lock i 5 min, eller tills vattnet har absorberats. Rör om med en gaffel.
Riv vitlök [1/2 st, 2P] fint. Finhacka gurka. Blanda yoghurt, vitlök, gurka och en nypa salt* i en skål, och ställ åt sidan.
Blanda färdigbakta rotfrukter med couscous i kastrullen. Pressa över resterande citron. Smaka av med salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*.
Lägg upp lax, rotfruktscouscous och gurkyoghurt i skålar. Garnera med resterande dill.