Ugnsbakad dill- och citronlax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsbakad dill- och citronlax

Ugnsbakad dill- och citronlax

med rotfruktscouscous och gurkyoghurt

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör, dill och citron, och serveras med rotfruktscouscous med rödlök, rödbeta, och morot. Till detta en uppfriskande gurkyoghurt med vitlök!

Taggar:
Under 650 kcal
Allergener:
Fisk
Selleri
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1

Rödlök

1

Rödbeta

1

Morot

1

Dill

250

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

4

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

100

Couscous

(Innehåller Gluten, Vete)

½

Vitlöksklyfta

1

Gurka

1

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

½

Citron

Ingår inte i din leverans

½

Olivolja (steg 3)

2.5

Vatten (steg 3)

¼

Salt (steg 3)

¼

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)635 kcal
Energi (kJ)2656 kJ
Fett28.6 g
varav mättat7 g
Kolhydrater52.4 g
varav socker14.1 g
Protein35.8 g
Salt2.5 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).

Skär rödlök i 2 cm klyftor.

Skär rödbeta (oskalad) och morot (oskalad) i 1 cm stora bitar.

Placera rödbeta, morot och lök på en sida av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen tills mjuka, 18-20 min. 

Baka lax
2

Under tiden, skär citron [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Finhacka dill.

Torka av laxen med lite hushållspapper och krydda med salt. Strö över hälften av dillen och placera 2 citronskivor på varje laxfilé.

Placera lax med skinnsidan ner på andra sidan av plåten när det återstår 10 min av rotfrukternas tillagningstid.

Tillaga i ugnen i 9-10 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten. 

Laga couscous
3

Under tiden, koka upp vatten [21/2 dl | 5 dl], grönsaksbuljong och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor kastrull under lock.

Rör i couscous och olivolja [1/2 msk | 1 msk]. Ta av från värme och låt stå under lock i 5 min, eller tills vattnet har absorberats. Rör om med en gaffel.

Blanda gurkyoghurt
4

Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P].

Finhacka gurka.

Blanda yoghurt, vitlök, gurka och en nypa salt i en skål, och ställ åt sidan.

Blanda rotfruktscouscous
5

Blanda färdigbakta rotfrukter, resterade dill, resterande citronsaft, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar med couscous i kastrullen.

Servera
6

Lägg upp lax, rotfruktscouscous och gurkyoghurt i skålar.