topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsbakad lax

Ugnsbakad lax

med rostade rotfrukter och aioli

Lax är en fantastisk fisk som det är svårt att misslyckas med, så länge man ser till att den inte lagas för länge. Samtidigt som fisken är i ugnen så rostar vi rotfrukter, som får extra smak och tuggmotstånd av att blandas med grönkål och pumpakärnor. Den krämiga citronmajonnäsen med vitlök ger extra smak, och passar perfekt till laxen och grönsakerna.

Taggar:
Barnvänlig
Glutenfri
Mjölkfri
Allergener:
Senap
Ägg
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

25 g

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

10 g

Pumpakärnor

(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)

300 g

Potatis

50 g

Grönkål, skuren

1 st

Rödbeta

1 st

Palsternacka

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

2 st

Morot

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3118 kJ
Energi (kcal)745 kcal
Fett44.6 g
varav mättat6.3 g
Kolhydrater56.6 g
varav socker19.1 g
Protein33.4 g
Salt0.6 g

Instruktioner

Förbered rotfrukter
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Tärna palsternacka, morot, rödbeta och potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.

Rosta rotfrukter
2

Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills mjuka och gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Ugnsbaka lax
3

Torka av lax med hushållspapper och krydda med en nypa salt.

Placera lax med skinnsidan ner på en ny plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 10–12 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Tillsätt grönkål
4

När det återstår 8–10 min av rotfrukternas baktid – strö över grönkål och pumpakärnor och blanda väl.

Blanda majonnäs
5

Blanda majonnäs, aioli och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp rostade rotfrukter på tallrikar och toppa med ugnsbakad lax.

Servera med majonnäs.