Förbered dig på stående ovationer från familjen efter du serverat detta otroligt goda recept! Vi lagar nämligen stekt kyckling ihop med lent potatismos, rostade morötter och en gudomligt god karamelliserad löksås gjord med timjan och rödvinssås. Dessutom klar på ynka 30 min!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
300 g
Kycklingbröstfilé
500 g
Potatis
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Rödlök
1 portionspåse
Timjan
3 st
Morot
1 portionspåse
Bladpersilja
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
½ dl
Vatten till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor på diagonalen.
Krydda kyckling med Vitlöksflörter, salt och en nypa peppar.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kyckling i 2 min per sida, eller tills brynt.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Placera morot på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.
Placera kyckling på andra sidan av plåten. Tillaga morot och kyckling i ugnen i 10–12 min, eller tills kyckling är genomstekt.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Plocka timjanblad.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek rödlök i 5–6 min, tills mjuk. Tillsätt balsamvinäger, timjan och socker. Rör om och sjud i 2–3 min, eller tills karamelliserad.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Sänk till medelvärme och tillsätt rödvinssås och vatten till stekpannan. Sjud i 3–4 min, eller tills något tjocknat.
Smaka av med en nypa salt och peppar.
Lägg upp potatismos, morot och kyckling på tallrikar.
Skeda över karamelliserad löksås och garnera med persilja.