Thailand är slutdestinationen för kvällens kulinariska resa som bjuder på en uppsjö av smaker och färger. Vi lagar ugnsstekt lax som vi smaksätter med röd curry och serverar den med jasminris som vi kokar med brynt, riven kokos för en härligt aromatisk smak. Salladen med gurka, morot och jordnötter blir extra god med färsk mynta och koriander och vi serverar middagen med en svalkande yoghurtsås med citrongräs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
30 g
Röd currypasta
15 g
Riven kokos
(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)
150 g
Jasminris
½ st
Citrongräs
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 st
Gurka
1 portionspåse
Mynta & koriander
1 st
Morot
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
½ msk
Smör (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft)
Hetta upp smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Stek riven kokos i 30 sek, eller tills brynt.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Torka av lax med lite hushållspapper, krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och bre med röd currypasta.
Placera den med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, riv citrongräs [1/2 st, 2P] fint.
Blanda citrongräs [1 tsk | 2 tsk] med yoghurt och en nypa salt i en liten skål. Ställ åt sidan.
Grovhacka gurka.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Finhacka mynta- och korianderblad.
Blanda örter, morot, gurka, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], olivolja [1/2 msk | 1 msk] och jordnötter i en stor skål.
Fyll en liten skål med ris och pressa så att den blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset blir formad som en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.
Lägg upp sallad och lax på tallrikarna.
Servera med en klick citrongräsyoghurt.