Sej är en god torskfisk som smakar lika bra stekt som kokt. I dagens recept ugnssteker vi den med ett täcke av panko och harissakrydda, som blir gyllene och sprött medan fisken tillagas. Potatisen smaksätts också av en spännande krydda i form av rökt paprikapulver och får sällskap av rödlök i ugnen. Samtidigt blandar vi en enkel sallad med rucola och tomat och vispar ihop basilika, majonnäs, vitlök och citron till en smarrig dippsås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Harissakrydda
500 g
Potatis
40 g
Rucola
4 g
Rökt paprikapulver
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1 st
Tomat
1 portionspåse
Basilika
½ st
Citron
1 st
Rödlök
½ st
Vitlöksklyfta
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, rökt paprikapulver, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka basilika.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Skär rödlök i tunna skivor.
Blanda majonnäs, basilika, vitlök, citronsaft [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål och ställ åt sidan.
Blanda panko, olivolja [1 msk | 2 msk] och harissa i en ny liten skål.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Placera den på en ny plåt med bakplåtspapper och toppa med pankoblandning. Tryck försiktigt fast den på fisken.
När det återstår 12 min av potatisens tillagningstid, tillsätt lök på plåten och vänd runt. Rosta resterande tid.
Tillaga fisk i ugnen i 11–12 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, skölj rucola.
Grovhacka tomat.
Blanda tomat, rucola och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp tomatsallad och potatis i djupa tallrikar.
Toppa potatis med fisk.
Servera med en klick basilikamajonnäs.