Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Ikväll slänger vi ihop god och lättlagad vegetarisk linsbowl med massor av härliga färger och ingredienser. Citrongräsris bildar basen i bowlen som även innehåller stekta linser, och färsk mango, morot, och rädisa. För att få ännu mer färg och smak toppar vi med asiatisk majo, jordnötter och färsk mynta och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Basmatiris
1
Citrongräs
75
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
½
Ingefära
1
Vitlöksklyfta
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½
Mango
75
Rädisor
½
Lime
1
Gröna linser
1
Mynta & koriander
20
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
50
Srirachamajonnäs
(Innehåller Ägg, Senap)
1
Morot
½
Smör (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
½
Olivolja (steg 3)
1
Socker (steg 3)
1
Olivolja (steg 4)
Banka citrongräs med en kavel. Smält smör [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs citrongräs i 1-2 min, tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Riv vitlök och oskalad ingefära [½ st, 2P] fint.
Skölj linser i en sil under kallt vatten.
Blanda limejuice [1 msk | 2 msk], vitlök, ingefära, socker [1 tsk | 2 tsk], asiatisk woksås, sojasås och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en liten skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek linser i 2-3 min, tills de börjar mjukna.
Rör i marinad, sänk till medelvärme och sjud i 6-8 min, tills såsen har tjocknat.
Under tiden, skala och skär mango [½ st, 2P] på längden ca 1 cm från mitten så undgår du kärnan. Tärna den i 2 cm stora bitar.
Skär rädisor i kvartar.
Riv morot (oskalad) grovt.
Grovhacka myntablad och korianderblad.
Blanda srirachamajonnäs och en skvätt vatten till flytande konsistens i en liten skål.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med mango, morot, rädisor och linser.
Pressa över resterande limesaft och ringla över srirachamajonnäs.
Strö över jordnötter, mynta och koriander.