I kväll lagar vi en enkel och supergod linsbowl som är fullproppad med härliga färger och smaker. Vi bygger vår vegobowl med aromatiskt citrongräsris som bas och tillsätter sedan stekta gröna linser i en marinad med asiatiska smaker och färsk mango, morot och rädisor. Till sist toppar vi med krämig srirachamajonnäs, knapriga jordnötter och färsk mynta och koriander, och så är det dags att hugga in!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citrongräs
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
2 tsk
Ingefära
1 st
Vitlöksklyfta
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Mango
75 g
Rädisor
½ st
Lime
1 st
Morot
1 paket
Gröna linser
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
50 g
Vegansk srirachamajonnäs
150 g
Långkornigt vitt ris
½ msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 3)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Banka citrongräs med en kavel. Smält smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs citrongräs i 1–2 min, tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 5,5 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min. Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Riv vitlök och oskalad ingefära fint.
Häll av och skölj linser.
Blanda limesaft [1 msk | 2 msk], vitlök, ingefära [2 tsk | 4 tsk], socker [1 tsk | 2 tsk], asiatisk woksås, sojasås och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en liten skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek linser i 2–3 min, tills de börjar mjukna.
Rör i marinad, sänk till medelvärme och sjud i 6–8 min, tills såsen har tjocknat.
Under tiden, skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 2 cm bitar.
Skär rädisor i kvartar.
Riv morot (oskalad) grovt.
Grovhacka myntablad och korianderblad.
Blanda srirachamajonnäs och en skvätt vatten till tunnare konsistens i en liten skål.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med mango, morot, rädisor och linser.
Pressa över resterande limesaft och ringla över srirachamajonnäs.
Strö över jordnötter, mynta och koriander.