I kväll ska vi laga mat inspirerad av det vietnamesiska köket. Vi panerar kyckling innan vi steker den, och sen blandar vi den med en ljuvlig marinad på sojasås, socker, lime och vitlök. Vi serverar vår vietnamesisk-inspirerade kyckling med fluffigt vitlöksris, sprödstekt pak choi och snabbsyltade morötter. Sedan strör vi över hackade jordnötter, mynta, koriander och chili och avslutar med en klick srirachamajonnäs för att fullända smakupplevelsen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Lime
1 st
Pak choi
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Röd chili
1 st
Vitlöksklyfta
300 g
Strimlad kycklingbröstfilé
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
50 g
Vegansk srirachamajonnäs
1 st
Morot
½ msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
2 msk
Mjöl till kött
¼ tsk
Salt till kött
2 tsk
Socker till marinad
½ msk
Olja till stekning
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp smör i en stor kastrull på medelvärme.
Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Grovhacka pak choi.
Skär lime i klyftor.
Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och en nypa salt i en liten skål. Vänd morot i lagen och ställ åt sidan. Häll av lag innan servering.
Blanda vetemjöl, kyckling, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Blanda sojasås, socker, en generös skvätt limesaft och resterande vitlök i en liten skål.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs pak choi i 2–3 min, eller tills mjuk. Krydda med en nypa salt och peppar och lägg över till en skål med lock.
Hetta upp olivolja i samma stekpannan på medelhög värme.
Stek kyckling i 4–5 min, eller tills genomstekt. Ta av stekpannan från värmen och rör i marinad så kyckling täcks.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, grovhacka jordnötter.
Grovhacka mynta och koriander.
Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.
Lägg upp vitlöksris, kyckling och grönsaker i skålar.
Toppa med jordnötter och garnera med mynta, koriander och chili.
Servera med en klick srirachamajonnäs och limeklyftor att pressa över rätten.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.