En snabblagad vegetarisk bowl med vietnamesiska smaker. Vi steker vegofärs med morot, chili, lime, vitlök, ingefära och soja. Vi serverar vår bowl med vitlöksris, mangosalsa och morotsband, och toppar med örtmajonnäs, mynta och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lime
150 g
Långkornigt vitt ris
½ st
Röd chili
½ st
Mango
1 portionspåse
Mynta & koriander
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1 st
Gurka
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
2 tsk
Ingefära
2 st
Morot
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
2 tsk
Socker till sås
½ dl
Vatten till sås
2 msk
Vatten till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Salt till sallad
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, kärna ur och finhacka chili.
Skär lime i klyftor.
Skala och riv ingefära fint.
Riv hälften av moroten grovt, och skala resten i långa band med en potatisskalare.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs i 1-2 min, tills lätt brynt.
Sänk till medelvärme. Tillsätt riven morot, chili, limejuice, resterande vitlök, ingefära, socker, sojasås och en skvätt vatten till stekpannan. Blanda väl och sjud i 6-8 min, tills tjocknad.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Under tiden, skala och skär mango i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm bitar.
Finhacka gurka, koriander- och myntablad.
Blanda majonnäs, hälften av örterna, en skvätt vatten, en nypa salt och peppar till en tunnare konsistens i en liten skål.
Blanda gurka, mango, en nypa salt och peppar i en stor skål.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med mangosalsa, morotsband och vegofärs.
Ringla över örtmajonnäs och garnera med resterande koriander och mynta.