I kväll är det USA som står för den kulinariska inspirationen när vi lagar grön mat med amerikanska smaker. Vi panerar blomkål och ugnsrostar den gyllene innan vi vänder den i en ”buffalo”-sås på smör, honung, sriracha och ketchup. Krispiga pommes, sallad toppad med citronsyltad rödlök och hyvlad ost och ranchdressing med gräddfil och gräslök blir perfekta tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Honung
½ st
Rödlök
1 st
Citron
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
4 g
Rökt paprikapulver
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Gräslök
1 st
Sallad
1 st
Blomkålsbuketter
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
20 g
Sriracha
½ tsk
Salt till potatis
4 msk
Mjöl till panering
½ tsk
Salt till panering
½ dl
Vatten till panering
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
2 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till sås
1 msk
Ketchup till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt
Under tiden, blanda mjöl, rökt paprikapulver, salt och vatten till en tjock smet i en stor skål. Vänd blomkål i smeten.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och ringla olivolja på pappret. Placera blomkål på plåten och ringla över olivolja igen.
Rosta i ugnen i 15–20 min och vänd efter halva tiden, tills lätt gyllene.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om smeten verkar för tjock.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Blanda en skvätt citronsaft, socker, vatten och en nypa salt i en liten skål.
Vänd rödlök i lag och ställ åt sidan. Häll av lag innan servering.
Finhacka gräslök.
Fnhacka eller pressa vitlök.
Blanda gräslök, vitlök, gräddfil, majonnäs, en nypa salt och peppar i en liten skål och ställ åt sidan.
Skär sallad i kvartar på längden.
Smält smör i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Rör ner honung, salt, sriracha och ketchup. Sjud i 1–2 min, tills tjocknat.
Vänd blomkål i kastrullen med buffalosås precis innan servering.
TIPS: Skippa sriracha eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp blomkål, pommes och salladsklyftor på tallrikar.
Toppa sallad med syltad lök, ranchdressing och hyvlad ost.
Servera med resterande ranchdressing.