Har du aldrig testat att laga anka? Det smakar helt fantastiskt och är inte alls krångligt – i kvällens recept använder vi anklår som sköter sig själv i ugnen. Vi serverar det med en utsökt glaze med aprikoschutney, balsamvinäger och rödvinssås och lagar en krämig potatis- och rotsellerigratäng med vitlök och riven ost som tillbehör. En enkel sallad med rädisor och salladsmix blir ett fräscht inslag, och sedan är denna festmåltid komplett!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
430 g
Sous vide-anklår, confiterat
50 g
Aprikoschutney
(Innehåller Senap)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
500 g
Potatis
1 st
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
300 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
2 st
Vitlöksklyfta
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
60 g
Salladsmix
75 g
Rädisor
8 g
Kycklingbuljong
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Smör (steg 5)
2 msk
Vatten (steg 5)
¾ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Skala och skär rotselleri i 1/2 cm tunna halvmånar.
Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills mjuka men ännu inte genomkokta. Häll av vattnet och häll tillbaka dem i kastrullen.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Vispa ihop matlagningsgrädde, vitlök, kycklingbuljong, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Placera anklår på en plåt med bakplåtspapper, med skinnsidan uppåt. Släng resterande sky från förpackningen.
Krydda skinnet med salt och tillaga i ugnen i 30 min.
Skär rädisor i tunna skivor.
Skölj salladsmix.
Tillsätt gräddblandningen till kastrullen med kokt potatis och rotselleri och rör om.
Häll sedan över allt i en ugnsform och sprid ut potatis och rotselleri i ett jämnt lager. Strö över finriven ost.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills potatis och rotselleri är genomkokta och ost är gyllene.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Tillsätt aprikoschutney, balsamvinäger, vatten [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och rödvinssås. Sjud i 2–3 min, eller tills genomvarmt och tjocknat.
Blanda salladsmix, rädisor, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål precis innan servering.
Låt potatisgratängen svalna något innan servering.
Lägg upp potatisgratäng, sallad och anklår på tallrikar.
Toppa anklår med glaze.