Kvällens lyxiga middag är ett spännande alternativ till helgens klassiska kött och potatis. Vi serverar rumpstek på en bädd av fluffigt basmatiris tillsammans med en tomat- och avokadosallad och brynt majs med krämig majonnäs och salladsost. Knapriga tortillachips och en vackert grön chimichurri blir pricken över i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
5 g
Tex-Mex
300 g
Rumpstek
150 g
Basmatiris
1 portionspåse
Koriander
1 portionspåse
Bladpersilja
½ st
Rödlök
1 burk
Majs
1 st
Avokado
125 g
Körsbärstomater
1 st
Vitlöksklyfta
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
75 g
Tortillachips
(Kan innehålla Mjölk)
½ st
Lime
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
¾ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och Tex-Mex.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka lök [1/2 st, 2P], persilja och koriander.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda lök, örter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], olivolja [2 msk | 4 msk] och en generös skvätt limesaft i en liten skål. Ställ åt sidan.
Skär körsbärstomater i kvartar.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och tärna i 2 cm stora bitar.
Blanda tomat, avokado, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Häll av majs.
Hetta upp en skvätt olivolja i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.
Lägg över i en medelstor skål och blanda med majonnäs, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Lägg upp ris, majs, tortillachips och sallad i djupa skålar.
Skär kött i tunna skivor och toppa ris med kött.
Smula salladsost [1/2 paket, 2P] över majs.
Skeda chimichurri över kött.