Kvällens middag blir en vackert färgglad och härligt matig sallad med medelhavssmaker. Vi ugnsrostar potatis och paprika och vänder dem tillsammans med färsk spenat och körsbärstomater i en balsamicodressing. Sedan toppar vi med skivad avokado, smulad grekisk salladsost, pumpakärnor och en egengjord basilikapesto. Dags att sätta sig till bords!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Avokado
125 g
Körsbärstomater
4 g
Medelhavets Pärla
30 g
Spenat
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 portionspåse
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
50 g
Grekisk ost
(Innehåller Mjölk)
1 st
Paprika
½ tsk
Salt till potatis
½ tsk
Socker till dressing
1 msk
Olja till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
2 msk
Olja till pesto
¼ tsk
Salt till pesto
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, Medelhavets Pärla, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och skär i tunna skivor.
Halvera körsbärstomater.
Skölj spenat.
Finhacka basilika.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär paprika i 1 cm tunna skivor.
Tillsätt paprika på plåten när det återstår 10–12 min av potatisens tillagningstid.
Vänd runt och rosta i resterande 10 min.
Blanda balsamvinäger, socker, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål. Ställ åt sidan.
Blanda basilika, vitlök, finriven ost, olivolja, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Ta ut färdiga grönsaker från ugnen och låt svalna i 2–3 min.
Vänd ner rostade grönsaker, körsbärstomater och spenat i skålen med balsamvinägerdressing.
Lägg upp sallad i skålar och smula över salladsost.
Toppa med pumpakärnor, avokado och basilikapesto.