Bakad sötpotatis och svarta bönor
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bakad sötpotatis och svarta bönor

Bakad sötpotatis och svarta bönor

med gräddfil, chili och salladslök

Denna rätt erbjuder massa härliga färger och smaker. Kvällens rätt blir fantastiskt god sötpotatis toppad med svarta bönor, rosta paprika, rödlök, salladslök, chili och gräddfil.

Taggar:
<650 kcal 2P-baserat
Vegetarisk
Glutenfri
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

450 g

Sötpotatis

1 paket

Svarta bönor

½ paket

Krossade tomater

1 st

Paprika

2 g

Rökt paprikapulver

½ st

Röd chili

50 g

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Rödlök

5 g

Tex-Mex

1 st

Salladslök

75 ml

Gräddfil

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

¼ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till sås

½ dl

Vatten till sås

½ tsk

Socker till sås

1 msk

Smör till sås

¼ tsk

Salt till dressing

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2465 kJ
Energi (kcal)589 kcal
Fett22.6 g
varav mättat12.4 g
Kolhydrater64.9 g
varav socker15.5 g
Protein20.2 g
Salt5.6 g

Instruktioner

Rosta sötpotatis
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).

Skär sötpotatis i kvartar för att få 4 klyftor per potatis. Stick varje klyfta med en gaffel flera gånger.

Placera dem med snittsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar. Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuk.

TIPS: Små sötpotatisar kan halveras.

Förbered råvaror
2

Under tiden, häll av svarta bönor.

Skär paprika i 1 cm tunna skivor.

Halvera och skär lök i tunna skivor.

Finhacka eller pressa vitlök.

Rosta grönsaker
3

Tillsätt paprika och rödlök till plåten när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid. Blanda med en skvätt olivolja, salt och rökt paprikapulver och rosta resten av tiden.  

Laga sås
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek vitlök och Tex-Mex i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt krossade tomater, svarta bönor, salt, vatten och socker. Sänk till medellåg värme och sjud i 5–7 min, eller tills såsen har tjocknat.

Rör ner smör.

Tillsätt paprika och lök
5

Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.

Skär salladslök i tunna skivor.

Blanda gräddfil, salt och en nypa peppar i en liten skål.

Rör ner rostad paprika och lök till svarta bönor och stek i 2–3 min.

Ta ut sötpotatis från ugnen när det återstår 2 min av potatisens tillagningstid. Vänd på potatis och mosa med en gaffel. Strö över ost och rosta i ugnen i 2–3 min, tills osten har smält. 

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Servera
6

Lägg upp sötpotatis i djupa tallrikar och toppa med svarta bönor, salladslök, chili och gräddfil.