Denna rätt erbjuder massa härliga färger och smaker. Kvällens rätt blir fantastiskt god sötpotatis toppad med svarta bönor, rosta paprika, rödlök, salladslök, chili och gräddfil.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
450 g
Sötpotatis
1 paket
Svarta bönor
½ paket
Krossade tomater
1 st
Paprika
2 g
Rökt paprikapulver
½ st
Röd chili
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Rödlök
5 g
Tex-Mex
1 st
Salladslök
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till sås
½ dl
Vatten till sås
½ tsk
Socker till sås
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till dressing
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Skär sötpotatis i kvartar för att få 4 klyftor per potatis. Stick varje klyfta med en gaffel flera gånger.
Placera dem med snittsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar. Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuk.
TIPS: Små sötpotatisar kan halveras.
Under tiden, häll av svarta bönor.
Skär paprika i 1 cm tunna skivor.
Halvera och skär lök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Tillsätt paprika och rödlök till plåten när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid. Blanda med en skvätt olivolja, salt och rökt paprikapulver och rosta resten av tiden.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vitlök och Tex-Mex i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt krossade tomater, svarta bönor, salt, vatten och socker. Sänk till medellåg värme och sjud i 5–7 min, eller tills såsen har tjocknat.
Rör ner smör.
Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda gräddfil, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Rör ner rostad paprika och lök till svarta bönor och stek i 2–3 min.
Ta ut sötpotatis från ugnen när det återstår 2 min av potatisens tillagningstid. Vänd på potatis och mosa med en gaffel. Strö över ost och rosta i ugnen i 2–3 min, tills osten har smält.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp sötpotatis i djupa tallrikar och toppa med svarta bönor, salladslök, chili och gräddfil.