Djupdyk i ett hav av smaker med vår fiskgratäng på sej och krämigt potatismos med ost, en härlig rätt som är både smarrig och lättlagad. Gratängen toppas med en god dillsås och vi serverar den med en enkel grönsallad med morot.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Citron
1 portionspåse
Dill
500 g
Bakpotatis
1 st
Morot
60 g
Salladsmix
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1 msk
Smör till sås
1 msk
Mjöl till sås
¼ tsk
Salt till sås
1 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 220 °C/200 °C(varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt, riven ost och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, finhacka dill.
Halvera citron.
Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Tillsätt mjöl och stek i 1 min.
Tillsätt matlagningsgrädde, salt, vatten och grönsaksbuljong och sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
Ta av från värme och rör ner dill och en skvätt citronsaft.
Bre ut mos i kanterna på en ugnsform.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt. Placera den i mitten på ugnsformen.
Häll dillsås över fisk och tillaga i ugnen i 10–12, tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, blanda olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skölj salladsmix.
Vänd ner salladsmix och morot i skålen med dressing.
Lägg upp fiskgratäng på tallrikar.
Servera sallad i skålar vid sidan av.