Vi älskar plåtmat – rätter som bara kräver lite hackning och förberedelser innan alla ingredienser sköter sig själva i ugnen! I kväll ugnsrostar vi både huvudkomponenten – BBQ-marinerad kycklingfilé – och tillbehöret – potatis, morot, lök och zucchini med souvlakikrydda. Vi vänder de färdiga rotfrukterna med färsk spenat, toppar med pumpakärnor och serverar middagen med en krämig dilldressing på gräddfil.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
1 st
Morot
1 st
Rödlök
4 g
Souvlaki-kryddmix
1 st
Zucchini
300 g
Kycklingbröstfilé, BBQ-marinerad
30 g
Spenat
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Dill
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) och morot (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Skär rödlök i 2 cm breda klyftor.
Placera grönsaker på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P]. Blanda med olivolja, souvlakikrydda, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.
Under, finhacka dill.
Blanda gräddfil, dill, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Skölj spenat.
Skär zucchini i 2 cm stora bitar.
När det återstår 17 min av grönsakernas tillagningstid, placera kyckling och zucchini på plåten. Ringla över olivolja och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Tillaga i ugnen resterande tid, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Ta ut färdiga grönsaker från ugnen och skär kyckling i skivor.
Vänd spenat med grönsaker på plåten.
Lägg upp grönsaker på tallrikar.
Toppa med kyckling och pumpakärnor.
Servera med en klick dilldressing.