Klassiska köttbullar i all ära, men i kväll lagar vi denna populära rätt med nya, spännande ingredienser! Kokt bulgur får sällskap av mandlar, mynta och koriander och vi låter våra köttbullar på nötfärs simra i en krämig tomatsås med chiliflakes och vår egen kryddblandning Hello Sunrise. Kvällens tillbehör blir en fräsch sallad med tunt skivad gurka och morot.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
4 g
Hello Sunrise
(Innehåller Selleri, Senap)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 burk
Tomatpuré
½ g
Chiliflakes
½ st
Lök
20 g
Mandlar
(Innehåller Nötter Kan innehålla Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)
85 g
Bulgur
(Innehåller Vete, Gluten)
4 g
Kycklingbuljong
1 portionspåse
Mynta & koriander
1 st
Morot
1 st
Gurka
2.5 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 1)
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 dl
Vatten (steg 5)
Koka upp en kastrull med vatten [21/2 dl | 41/2 dl].
Rör i bulgur, grönsaksbuljong och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och sänk till medellåg värme. Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.
Riv lök [1/2 st, 2P] grovt.
Blanda nötfärs, ägg [1 st | 2 st], lök och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta. Lägg över på en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare och finhacka de sista innersta bitarna.
Grovhacka mandlar, mynta och koriander.
Blanda gurka, morot, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor skål.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, Hello Sunrise och chiliflakes [1/2 påse, 2P] och fräs i 1–2 min.
Tillsätt matlagningsgrädde, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en nypa peppar och köttbullar. Sjud i 2–3 min, eller tills något tjocknat.
Rör ner mynta, koriander och mandlar i bulgur.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp bulgur, köttbullar och kryddig sås i skålar.