En Buddha bowl är en härlig färgglad rätt som serveras i en skål, där ris ofta utgör basen och toppas med olika ingredienser som tillsammans skapar en fin balans. Vår bowl består av ris, krispiga kikärtor som stekts med honung och ingefära, avokado, morot, mango och gurka. Till sist garnerar vi med koriander, mynta, jordnötter och en klick majonnäs – grönt, enkelt och supergott!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Gurka
½ st
Mango
½ st
Lime
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 st
Morot
1 st
Avokado
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 paket
Kikärtor
25 g
Honung- & ingefärsdressing
(Innehåller Senap)
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
½ st
Röd chili
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 51/2 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär gurka i 2 cm stora bitar.
Riv morot (oskalad) grovt.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked, och skär det i tunna skivor.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm tjocka bitar.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Häll av kikärtor.
TIPS: Använd 2 skärbrädor om det är ont om plats.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kikärtor, sojasås, honungs- och ingefärsdressing [1/2 paket, 2P], en generös skvätt limesaft och socker [1/2 tsk | 1 tsk] och sjud i 2–3 min.
Under tiden, grovhacka jordnötter.
Finhacka mint och koriander.
Lägg upp ris i skålar och toppa med kikärtor, mango, morot, gurka och avokado i varsin hög.
Krydda avokado med en nypa salt.
Garnera med jordnötter, färsk chili, mynta och koriander.
Servera med en klick asiatisk majonnäs.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.