Majs, koriander och cajunkryddor är vanliga inslag i det mexikanska köket, och i kväll använder vi dem som suveräna smaksättare i denna megagoda middag. Vi lagar en bowl med fluffigt basmatiris, heta räkor, en chimichurri-inspirerad salsa med brynt majs, avokado, limesyltad rödlök och färska örter samt en klick svalkande gräddfil.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 portionspåse
Koriander
1 st
Lime
1 st
Avokado
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
150 g
Basmatiris
1 burk
Majs
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
1 g
Chiliflakes
½ st
Rödlök
1 portionspåse
Bladpersilja
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Salt till räkor
1 msk
Olja till salsa
¼ tsk
Salt till salsa
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Halvera lime.
Finhacka rödlök.
Blanda rödlök, salt och limesaft i en liten skål och ställ åt sidan.
Finhacka koriander och persilja.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och tärna i 2 cm stora bitar.
Häll av majs.
Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt. Ställ åt sidan i en stor skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Krydda räkor med Ay Cajun-ba, chiliflakes och salt.
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Under tiden, vänd ner rödlök (och lag), avokado, olivolja, salt och örter i skålen med stekt majs.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med räkor och majs- och avokadosalsa och en klick gräddfil.