Veckans fisk bjuder på spännande tillagningsmetoder och tillbehör. Vi täcker torsk med citronskivor och ångar den i ugnen. Vi serverar vår citronångade torsk med potatismos med finriven ost, en ljuvlig körvelsås med senap, och rostad morot och purjolök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
1 st
Morot
1 st
Palsternacka
1 st
Purjolök
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
1 portionspåse
Körvel
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
1 st
Citron
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
½ tsk
Salt (steg 2)
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ dl
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär morot och palsternacka (oskalad) i stavar.
Dela purjolök på hälften och sedan i kvartar på längden.
Placera morot, palsternacka och purjolök ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills mjuka.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis och vitlök i kastrullen. Mosa dem tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], riven ost, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar tills len. Täck med lock och sätt åt sidan.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär citron i 1 cm tunna skivor.
Torka fisk med hushållspapper, ringla över med olivolja och krydda med en nypa salt och peppar. Placera citronskivor ovanpå fisken.
Placera fisken på den andra sidan plåten, när grönsakerna har 15 min kvar av tillagningstiden. Baka i 12-15 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när köttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, grovhacka körvel.
Tillsätt matlagningsgrädde, grönsaksbuljong, vatten [1/2 dl | 1 dl], körvel och senap till en medelstor kastrull på medelhög värme. Krydda med salt och peppar.
Koka i 2-3 min, eller tills uppvärmt.
Lägg upp potatismos, torsk och grönsaker i djupa tallrikar.
Ringla sås över fisken.