Veckans fisk bjuder på spännande tillagningsmetoder och tillbehör. Vi täcker torsk med citronskivor och ångar den i ugnen. Vi serverar vår citronångade torsk med potatismos med finriven ost, en ljuvlig körvelsås med senap, och rostad morot och purjolök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
1 st
Citron
500 g
Bakpotatis
1 portionspåse
Körvel
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Palsternacka
1 st
Morot
1 st
Purjolök
¼ tsk
Salt till grönsaker
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till fisk
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär morot och palsternacka (oskalad) i stavar.
Dela purjolök på hälften och sedan i kvartar på längden.
Placera morot, palsternacka och purjolök på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk, riven ost, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär citron i 1 cm tunna skivor.
Torka fisk med hushållspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.
Placera citronskivor ovanpå fisken.
Placera fisk på andra sidan plåten när det återstår 15 min av grönsakernas tillagningstid.
Rosta i 12–15 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när köttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, grovhacka körvel.
Tillsätt matlagningsgrädde, grönsaksbuljong, vatten, körvel och senap till en ny medelstor kastrull på medelhög värme. Krydda med salt och en nypa peppar.
Koka i 2–3 min, eller tills genomvarmt.
Lägg upp potatismos, torsk och grönsaker i djupa tallrikar.
Ringla sås över fisken.