topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronbakad torsk

Citronbakad torsk

med körvelsås och potatismos

Veckans fisk bjuder på spännande tillagningsmetoder och tillbehör. Vi täcker torsk med citronskivor och ångar den i ugnen. Vi serverar vår citronångade torsk med potatismos med finriven ost, en ljuvlig körvelsås med senap, och rostad morot och purjolök.

Taggar:
Glutenfri
Under 650 kcal
Allergener:
Fisk
Senap
Mjölk
Ägg
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Torsk

(Innehåller Fisk)

1 st

Citron

500 g

Bakpotatis

1 portionspåse

Körvel

12 g

Grov senap

(Innehåller Senap)

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 st

Palsternacka

1 st

Morot

1 st

Purjolök

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till grönsaker

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

¼ tsk

Salt till fisk

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2646 kJ
Energi (kcal)632 kcal
Fett18.8 g
varav mättat10.3 g
Kolhydrater74.9 g
varav socker20.9 g
Protein38.7 g
Salt4.7 g

Instruktioner

Rosta grönsaker
1

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skär morot och palsternacka (oskalad) i stavar.

Dela purjolök på hälften och sedan i kvartar på längden.

Placera morot, palsternacka och purjolök på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Gör potatismos
2

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk, riven ost, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered fisk
3

Under tiden, skär citron i 1 cm tunna skivor.

Torka fisk med hushållspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.

Placera citronskivor ovanpå fisken.

Tillaga fisk
4

Placera fisk på andra sidan plåten när det återstår 15 min av grönsakernas tillagningstid. 

Rosta i 12–15 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när köttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Laga körvelsås
5

Under tiden, grovhacka körvel.

Tillsätt matlagningsgrädde, grönsaksbuljong, vatten, körvel och senap till en ny medelstor kastrull på medelhög värme. Krydda med salt och en nypa peppar.

Koka i 2–3 min, eller tills genomvarmt.

Servera
6

Lägg upp potatismos, torsk och grönsaker i djupa tallrikar.

Ringla sås över fisken.