I kväll står det lax på menyn! Vi kryddar lax med citronpeppar och rostar den i ugnen. Vi blandar två goda sallader – en med fänkål och gurka och en med picklade rödbetor, rädisor och tranbär. Vi serverar också med rostad potatis och en härlig dilldressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
24 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½ st
Fänkål
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
1 st
Gurka
1 paket
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
500 g
Potatis
75 g
Rädisor
1 portionspåse
Dill
1 st
Rödbetor, förkokta
20 g
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
60 g
Salladsmix
150 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
2 g
Citronpeppar
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till dressing
1 msk
Smör till fisk
½ tsk
Salt till fisk
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka dill.
Blanda dill, gräddfil, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Skär smör i kuber.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och citronpeppar.
Placera den med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och toppa med smörkuber. Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Behåll hasselnötter i påsen och krossa med en kavel eller använd en mortel.
Rosta hasselnötter i 3–4 min, eller tills gyllene.
Tärna rödbetor i 1 cm stora bitar.
Skär rädisor i tunna skivor.
Blanda rödbetor, rädisor, tranbär, vitvinsvinäger, socker, vatten, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Skölj salladsmix.
Skär gurka i tunna skivor.
Halvera fänkål och använd en potatisskalare för att skala på längden.
Finhacka innersta delen som kan vara svår att skala. Kasta stjälken.
Halvera citron.
Blanda salladsmix, gurka, fänkål, citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Servera lax på en stor tallrik och ringla över resterande smör från plåten.
Lägg upp rostad potatis, dilldressing, fänkålssallad och rödbetssallad i separata skålar vid sidan av.
Strö hasselnötter över rödbetssalladen.