Citronpepparlax och dilldressing
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronpepparlax och dilldressing

Citronpepparlax och dilldressing

med rostad potatis och fänkålsallad

I kväll står det lax på menyn! Vi kryddar lax med citronpeppar och rostar den i ugnen. Vi blandar två goda sallader – en med fänkål och gurka och en med picklade rödbetor, rädisor och tranbär. Vi serverar också med rostad potatis och en härlig dilldressing.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Sulfiter
Nötter
Fisk
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citron

24 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

½ st

Fänkål

20 g

Hasselnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)

1 st

Gurka

1 paket

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

75 g

Rädisor

1 portionspåse

Dill

1 st

Rödbetor, förkokta

20 g

Tranbär

(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)

60 g

Salladsmix

150 ml

Gräddfil

(Innehåller Mjölk)

2 g

Citronpeppar

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

¼ tsk

Salt till dressing

1 msk

Smör till fisk

½ tsk

Salt till fisk

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

¼ tsk

Salt till inläggning

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4647 kJ
Energi (kcal)1111 kcal
Fett64.4 g
varav mättat17.7 g
Kolhydrater191.1 g
varav socker136.7 g
Protein52.2 g
Salt5.8 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

Gör dressing
2

Under tiden, finhacka dill.

Blanda dill, gräddfil, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.

Rosta lax
3

Skär smör i kuber.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och citronpeppar.

Placera den med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och toppa med smörkuber. Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Rosta hasselnötter
4

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Behåll hasselnötter i påsen och krossa med en kavel eller använd en mortel.

Rosta hasselnötter i 3–4 min, eller tills gyllene.

Tärna rödbetor i 1 cm stora bitar.

Skär rädisor i tunna skivor.

Blanda rödbetor, rädisor, tranbär, vitvinsvinäger, socker, vatten, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.

Blanda fänkålsallad
5

Skölj salladsmix.

Skär gurka i tunna skivor.

Halvera fänkål och använd en potatisskalare för att skala på längden.

Finhacka innersta delen som kan vara svår att skala. Kasta stjälken.

Halvera citron.

Blanda salladsmix, gurka, fänkål, citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Servera lax på en stor tallrik och ringla över resterande smör från plåten.

Lägg upp rostad potatis, dilldressing, fänkålssallad och rödbetssallad i separata skålar vid sidan av.

Strö hasselnötter över rödbetssalladen.