Om du någonsin har varit i London har du säkert provat klassikern fish and chips – en rätt som serveras på de flesta engelska pubar. Nu är det dags att laga det det hemma! Vi uppgraderar vår variant och frestar med både sej, räkor och ”chips” – alltså pommes frites. Den hemlagade tartarsåsen slår alla köpta, och rostade haricots verts ger en fin kontrast.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
½ portionspåse
Dragon
1 st
Schalottenlök
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
75 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Curry-On
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
½ st
Citron
150 g
Haricots verts
¼ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 st
Ägg (steg 3)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka schalottenlök.
Grovhacka dragonblad [1/2 påse, 2P].
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda schalottenlök, vitvinsvinäger, socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] en liten skål och ställ åt sidan.
Blanda vetemjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg [1 st | 2 st] i en ny djup tallrik.
Blanda panko och Curry-on i en tredje djup tallrik.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Vänd fisk först i mjöl, sen i ägg och sist i panko.
Häll av vätska från räkorna och panera dem på samma sätt.
TIPS: Du kan använda 2 msk mjölk om du inte har ägg.
Hetta upp en stor stekpanna [2 pannor, 4P] på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik med hushållspapper.
Upprepa med räkor, stek dem 1–2 min per sida.
TIPS: Fisk och räkor är klara när köttet är ogenomskinligt i mitten.
TIPS: Tillsätt mer olivolja om fisk och räkor fastnar på pannan. Stek i omgångar vid behov.
Under tiden, ansa haricots verts och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuka. Vänd sedan rostade haricots verts i en skvätt citronsaft.
Häll av lagen från schalottenlök.
Blanda majonnäs, syltad schalottenlök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa peppar och dragon i en liten skål.
Lägg upp fisk, räkor och pommes på tallrikar.
Servera med resterande citronklyftor, tartarsås och haricots verts.