Danska köttbullar i currysås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Danska köttbullar i currysås

Danska köttbullar i currysås

med morots- och äppelsallad

Ikväll ugnssteker vi köttbullar, och toppar dem sen med en ljuvlig currysås med grädde och kycklingbuljong. Härliga tillbehör är fluffigt ris, och en fräsch morots- och äppelsallad med salladsmix, lime och honung.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250

Blandfärs

½

Lök

4

Curry-On

1

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

4

Kycklingbuljong

2

Morot

1

Äpple

60

Salladsmix

½

Lime

12.5

Honung

25

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

150

Långkornigt vitt ris

Ingår inte i din leverans

3

Vatten (steg 1)

½

Salt (steg 1)

1

Ägg (steg 2)

½

Salt (steg 2)

1

Vetemjöl (steg 5)

¼

Salt (steg 5)

1

Smör (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)991 kcal
Energi (kJ)4146 kJ
Fett47.4 g
varav mättat24.2 g
Kolhydrater101.9 g
varav socker23.4 g
Protein36.7 g
Salt4.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Stek köttbullar i ugnen
2

Under tiden, finhacka lök [½ st, 2P].

Blanda blandfärs, ströbröd, lök, ägg [1 st | 2 st] och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (5 per person) och placera på en plåt med bakplåtspapper.

Stek köttbullar i ugnen i 10-12 min, tills brynta och genomstekta.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten. 

Förbered grönsaker
3

Riv morot (oskalad) grovt.

Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Skölj salladsmix.

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

Gör morots- och äppelsallad
4

Vispa ihop en generös skvätt limejuice, 
honung [1/2 paket, 2P], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Tillsätt äpple, morot och salladsmix. Blanda precis innan servering.

Laga currysås
5

Smält smör [1 msk | 2 msk] i en kastrull på medelvärme och rör i Curry-On.

Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] under omrörning.

Tillsätt matlagningsgrädde lite i taget och vispa i 3-4 min, tills såsen är slät och klumpfri.

Rör i kycklingbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar och sjud i 2-3 min, tills lätt tjocknat.

Servera
6

Lägg upp ris på tallrikar och toppa med köttbullar.

Häll currysås över köttbullar och ris. 

Servera med morots- och äppelsallad.