Ikväll ugnssteker vi köttbullar, och toppar dem sen med en ljuvlig currysås med grädde och kycklingbuljong. Härliga tillbehör är fluffigt ris, och en fräsch morots- och äppelsallad med salladsmix, lime och honung.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Blandfärs
½
Lök
4
Curry-On
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4
Kycklingbuljong
2
Morot
1
Äpple
60
Salladsmix
½
Lime
12.5
Honung
25
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
150
Långkornigt vitt ris
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
1
Ägg (steg 2)
½
Salt (steg 2)
1
Vetemjöl (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
1
Smör (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka lök [½ st, 2P].
Blanda blandfärs, ströbröd, lök, ägg [1 st | 2 st] och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Stek köttbullar i ugnen i 10-12 min, tills brynta och genomstekta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Riv morot (oskalad) grovt.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skölj salladsmix.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Vispa ihop en generös skvätt limejuice,
honung [1/2 paket, 2P], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Tillsätt äpple, morot och salladsmix. Blanda precis innan servering.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en kastrull på medelvärme och rör i Curry-On.
Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] under omrörning.
Tillsätt matlagningsgrädde lite i taget och vispa i 3-4 min, tills såsen är slät och klumpfri.
Rör i kycklingbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar och sjud i 2-3 min, tills lätt tjocknat.
Lägg upp ris på tallrikar och toppa med köttbullar.
Häll currysås över köttbullar och ris.
Servera med morots- och äppelsallad.