Ankbröst à l'orange
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ankbröst à l'orange

Ankbröst à l'orange

med lent palsternacksmos och grönsallad

Canard à l'orange – eller helt enkelt anka med apelsinsås – är en rätt som finns på menyn på många franska restauranger. Nu kan du känna dig som en parisisk mästerkock och svänga ihop den hemma i ditt eget kök! Skäm bort dina middagsgäster med mört ankbröst, silkeslent mos på potatis och palsternacka och en härlig, citrondoftande grönsallad med schalottenlök och valnötter. Såsen med apelsin, rödvin och timjan som gett rätten dess namn blir pricken över i på denna festmåltid.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Nötter
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

20 g

Valnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

500 g

Bakpotatis

1 st

Citron

1 st

Schalottenlök

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

4 g

Kycklingbuljong

340 g

Ankbröst, sous vide

60 g

Salladsmix

1 st

Palsternacka

1 portionspåse

Timjan

1 st

Apelsin

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

¼ tsk

Salt till inläggning

¼ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Smör till sås

½ dl

Vatten till sås

½ msk

Olja till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3643 kJ
Energi (kcal)871 kcal
Fett45.5 g
varav mättat13.9 g
Kolhydrater78.3 g
varav socker20.2 g
Protein40.3 g
Salt3.5 g

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat. Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Koka rotfrukter i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa rotfrukter tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Sylta schalottenlök
2

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Halvera citron.

Skölj salladsmix.

Blanda schalottenlök, salt, socker och citronsaft i en stor skål och ställ åt sidan.

Stek ankbröst
3

Placera ankbröst i en kall panna med skinnsidan ner och värm till hög värme.Stek med skinnsidan ner i 3 min, tills skinnet är gyllene och sprött.

Sänk till medelvärme, vänd ankbröst och stek i ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt. Ställ åt sidan på en tallrik.

Hetta upp samma stekpanna på medelvärme och rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en medelstor skål.

TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.

Förbered apelsin och timjan
4

Under tiden, skala apelsin, ta bort de vita hinnorna och tärna den i 1 cm stora bitar.

Plocka och finhacka timjanblad.

TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

Laga sås
5

Torka ur stekpannan och hetta upp den på medelhög värme.

Stek smör, timjan och apelsin i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt rödvinssås, kycklingbuljong och vatten och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt.

Vänd ner olivolja, salladsmix och valnötter i skålen med schalottenlök precis innan servering.

Servera
6

Skär ankbröst i tunna skivor.

Lägg upp anka, palsternacksmos och sallad på tallrikar.

Toppa anka med apelsinsås.