Färgglada bowls är perfekta när du vill äta nyttiga och snabba middagar. I den här vegovarianten bygger vi vår bowl med kokt ris som vi blandar med vitvinsvinäger och socker för att få fram den klassiska sushismaken. Stekta kikärtor glaserade i miso, sweet chilisås och soja blir en knaprig topping tillsammans med asiatisk majonnäs, skivad avokado och en sallad på morot, rödkål, gurka, sesamfrön och limesaft.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Kikärtor
150 g
Jasminris
1 st
Morot, Julienne
75 g
Rödkål, förskuren
½ st
Lime
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)
1 st
Avokado
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
30 g
Misopasta
(Innehåller Soja, Gluten, Vete)
40 g
Sweet chilisås
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 st
Gurka
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
2 tsk
Socker (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Innan du häller av kikärtor, skopa upp kikärtsspad [2 msk | 4 msk] i en liten skål.
Häll av kikärtor.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek kikärtor i 5–7 min, eller tills gyllene.
Tillsätt miso, sweet chilisås, sparat kikärtsspad, sojasås, socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud i 1 min, eller tills kikärtor är glaserade. Ta pannan av värme.
TIPS: Kikärtsspad kallas också för aquafaba.
Under tiden, skär gurka i tunna halvmånar.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda morot, rödkål, gurka och sesamfrön i en stor skål och ställ åt sidan.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Rör ner olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och limesaft [1 msk | 2 msk] i skålen med grönsaker precis innan servering.
Rör ner vitvinsvinäger och socker [2 tsk | 4 tsk] i riset.
Lägg upp ris i skålar och toppa med sallad, kikärtor och avokado.
Servera med en klick asiatisk majonnäs.