Gyros är den grekiska motsvarigheten till kebab och görs på fläskkött. Vår version, som serveras med krispiga pommes, går garanterat hem hos hela familjen! Vi marinerar köttet med vår egen kryddblandning Mamas Favorit och serverar det stekt med tomat, syltad rödlök och tzatziki på varma pitabröd. Smaklig måltid!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
300 g
Fläskkotlett hel
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
1 st
Rödlök
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Gurka
1 st
Tomat
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Vitlöksklyfta
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 msk
Olivolja (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Smör (steg 5)
1 msk
Vatten* (steg 2)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Ta ut smör från kylskåpet.
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, en nypa salt och peppar. Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Skär kött i 2 cm stora bitar på en separat skärbräda.
Blanda kött, Mamas favorit, olivolja [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål och ställ åt sidan för att marinera.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en liten skål.
Vänd i rödlök i lagen och ställ skålen åt sidan.
Häll av lagen innan servering.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött och marinad i 4–5 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, skär tomat i klyftor.
Riv vitlök [1/2 klyfta, 2P] fint.
Riv gurka grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren handduk.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Bre pitabröd med smör [1 msk | 2 msk].
Placera dem direkt på gallret och baka i ugnen i 3–4 min, eller tills uppvärmda.
Fyll pitabröd med hälften av tzatzikin, tomat, kött och syltad rödlök.
Servera med pommes och resterande tzatziki.