Ikväll lagar vi perfekt festmat - fransk lax 'en papillote', vilket innebär att laxen packas in och bakas med morot, körvel och citron. Vi lagar även dauphinoise-potatis - en potatisgratäng med grädde, smör och ost. Ett spännande tillbehör är päronsallad med spenat och citron.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½ paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Körvel
1 st
Citron
500 g
Potatis
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Päron
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
10 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
1 st
Morot
2 msk
Mjölk (steg 1)
3 msk
Smör (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 1)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skär potatis i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis i 6-8 min, tills nästan färdiga och häll av vattnet.
Under tiden, blanda matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], mjölk [2 msk | 4 msk], grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Skär smör [3 msk | 6 msk] i små bitar.
Lägg potatisskivor i ett jämnt lager i en ugnsform och häll sedan över gräddmixen.
Strö över riven ost och placera hälften av smörbitarna ovanpå.
Grädda i ugnen i 20-25 min, tills potatisen är färdig och ost är gyllene.
Under tiden, skär citron i klyftor. Plocka körvelblad. Finhacka eller pressa vitlök.
Skär morot (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor och placera dem på en sida av ett bakplåtspapper [2 bakplåtspapper, 4P]. Krydda med en nypa salt och peppar och ringla över olivolja.
Torka lax med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Placera lax ovanpå morötterna.
TIPS: Det är viktigt att skära morötterna så tunt som möjligt.
Fördela vitlök, körvel, resterande smör och hälften av citronklyftorna ovanpå laxen. Vik sedan över den andra halvan av bakplåtspappret. Rulla ihop kanterna för att göra ett paket av pappret.
Lägg över paketen på en plåt. Baka i ugnen i 12-15 min, tills laxen är genomstekt, när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.
PÅ GRILLEN: Använd en bit folie istället för bakplåtspapper för att göra 'laxpaketet'. Placera paketet på grillen och tillaga i 10-15 min.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, skölj spenat.
Kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Vispa ihop citronsaft [1/2 msk | 1 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk], en generös nypa salt och peppar i en medelstor skål. Precis innan servering, tillsätt spenat och päron till skålen och rör om.
Öppna försiktigt laxpaket (då det innehåller mycket ånga), pressa citronsaft över lax och morot.
Lägg upp lax och morötter på tallrikar.
Servera med potatisgratäng och päronsallad.
Strö solroskärnor [½ paket, 2P] över salladen.