Fransk lax 'en papillote'
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Fransk lax 'en papillote'

Fransk lax 'en papillote'

med potatisgratäng 'dauphinoise' och päronsallad

Ikväll lagar vi perfekt festmat - fransk lax 'en papillote', vilket innebär att laxen packas in och bakas med morot, körvel och citron. Vi lagar även dauphinoise-potatis - en potatisgratäng med grädde, smör och ost. Ett spännande tillbehör är päronsallad med spenat och citron.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

2 st

Vitlöksklyfta

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ paket

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

1 portionspåse

Körvel

1 st

Citron

500 g

Potatis

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

1 st

Päron

30 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

10 g

Solroskärnor

(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)

1 st

Morot

Ingår inte i din leverans

2 msk

Mjölk (steg 1)

3 msk

Smör (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 5)

½ tsk

Socker (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)940 kcal
Energi (kJ)3932 kJ
Fett59.3 g
varav mättat23.4 g
Kolhydrater61.6 g
varav socker17.4 g
Protein38.2 g
Salt2 g

Köksredskap

Ugnsform
Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).

Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skär potatis i 1/2 cm tunna skivor.

Koka potatis i 6-8 min, tills nästan färdiga och häll av vattnet.

Under tiden, blanda matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], mjölk [2 msk | 4 msk], grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål. 

Grädda potatis
2

Skär smör [3 msk | 6 msk] i små bitar.

Lägg potatisskivor i ett jämnt lager i en ugnsform och häll sedan över gräddmixen.

Strö över riven ost och placera hälften av smörbitarna ovanpå.

Grädda i ugnen i 20-25 min, tills potatisen är färdig och ost är gyllene. 

Förbered råvaror
3

Under tiden, skär citron i klyftor. Plocka körvelblad. Finhacka eller pressa vitlök.

Skär morot (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor och placera dem på en sida av ett bakplåtspapper [2 bakplåtspapper, 4P]. Krydda med en nypa salt och peppar och ringla över olivolja. 

Torka lax med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Placera lax ovanpå morötterna. 

TIPS: Det är viktigt att skära morötterna så tunt som möjligt.

Baka lax
4

Fördela vitlök, körvel, resterande smör och hälften av citronklyftorna ovanpå laxen. Vik sedan över den andra halvan av bakplåtspappret. Rulla ihop kanterna för att göra ett paket av pappret. 

Lägg över paketen på en plåt. Baka i ugnen i 12-15 min, tills laxen är genomstekt, när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.

PÅ GRILLEN: Använd en bit folie istället för bakplåtspapper för att göra 'laxpaketet'. Placera paketet på grillen och tillaga i 10-15 min. 

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Gör päronsallad
5

Under tiden, skölj spenat.

Kärna ur och skär päron i tunna skivor.

Vispa ihop citronsaft [1/2 msk | 1 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk], en generös nypa salt och peppar i en medelstor skål. Precis innan servering, tillsätt spenat och päron till skålen och rör om.

Servera
6

Öppna försiktigt laxpaket (då det innehåller mycket ånga), pressa citronsaft över lax och morot.

Lägg upp lax och morötter på tallrikar.

Servera med potatisgratäng och päronsallad.

Strö solroskärnor [½ paket, 2P] över salladen.