Dags att svänga ihop en riktig festmåltid! Vi bjuder på lax ”en papillote”, vilket innebär att vi ugnsbakar den i ett paket med morötter, körvel och citron. Laxen blir saftig och smakrik och sköter dessutom sig själv i ugnen – en win-win-situation, helt enkelt. Då hinner vi nämligen att fixa två smarriga tillbehör, en krämig potatisgratäng dauphinoise och en fräsch päronsallad med spenat.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Morot
1 portionspåse
Körvel
1 st
Citron
500 g
Potatis
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Päron
30 g
Spenat
10 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
3 msk
Smör (steg 2)
2 msk
Mjölk (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 1)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär potatis i 1/2 cm tjocka skivor.
Koka potatis i 6–8 min tills mjuk, men ännu inte genomkokt. Häll sedan av vattnet.
Under tiden, blanda matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], mjölk [2 msk | 4 msk], grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Skär smör [3 msk | 6 msk] i små bitar.
Fördela potatis i ett jämnt lager i en ugnsform och häll över gräddblandningen.
Strö över finriven ost och toppa med hälften av smörbitarna.
Baka i ugnen i 20–25 min, eller tills potatisen är genomkokt och osten är gyllene.
Under tiden, skär citron i klyftor.
Plocka körvelblad.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär morot (oskalad) diagonalt i 1/2 cm tunna skivor.
Lägg morot på ena halvan av ett bakplåtspapper [2 papper, 4P]. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Lägg fisk på morot.
TIPS: Morot ska vara tunt skivad för att bli färdiglagad.
Toppa fisk med vitlök, resterande smörbitar, körvel och hälften av citronklyftor.
Vik ena halvan av bakplåtspappret över fisken, rulla ihop kanterna för att stänga till ett paket och lägg över till en plåt.
När det återstår 15 min av potatisens tillagningstid, ugnsstek i 12–15 min, eller tills fisken är genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, skölj spenat.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Vispa citronsaft [1/2 msk | 1 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk], en generös nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Vänd ner spenat och päron i skålen precis innan servering.
Öppna fiskpaket och krama försiktigt citronklyftor över fisk och morot.
Lägg upp fisk, morot, potatisgratäng och sallad på tallrikar.
Toppa sallad med solroskärnor [1/2 paket, 2P].