Frikadeller är danskarnas motsvarighet till våra köttbullar och görs traditionellt på blandfärs. I dagens recept serverar vi dem med en underbart krämig potatissallad med bearnaisesås som du snabbt svänger ihop med vår förkokta potatis. Vi toppar potatissalladen med färsk dragon och serverar hela härligheten med en smarrig sallad med spenat, körsbärstomater, rädisor och pumpakärnor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½ st
Lök
1 st
Småpotatis, förkokt
160 g
Bearnaisesås
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Dragon
½ st
Citron
60 g
Spenat
75 g
Rädisor
125 g
Körsbärstomater
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
1 st
Ägg (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Smör (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Riv lök [1/2 st, 2P] grovt.
Blanda blandfärs, ströbröd, riven lök, ägg [1 st | 2 st], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till mindre biffar (4 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek frikadeller, vänd dem regelbundet, i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.
Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Frikadeller är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Halvera potatis.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda potatis, bearnaisesås, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och citronsaft [1 msk | 2 msk] i en stor skål.
Skölj och grovhacka spenat.
Halvera rädisor.
Finhacka dragon.
Blanda körsbärstomater, spenat, rädisor, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor skål.
Lägg upp frikadeller, potatissallad och sallad på tallrikar.
Toppa potatissallad med dragon och en nypa peppar.
Toppa sallad med pumpakärnor.