I kväll ger vi oss ut på en kulinarisk resa med kurs mot ett soligt Grekland. Här bjuds det på stekt kolja i en smakrik sås med citron, basilika och vitlök och gyllenrostad klyftpotatis som smaksatts med oregano. Som tillbehör frestar vi med en fräsch tomatsallad och vi toppar kvällens middag med en klick svalkande yoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Tomat
1 portionspåse
Basilika
½ st
Citron
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Vitlöksklyfta
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
500 g
Potatis
60 g
Salladsmix
½ g
Torkad oregano
½ dl
Vatten (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, oregano [1/2 paket, 2P], salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka basilikablad.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Grovhacka tomat.
Skölj salladsmix.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, citronsaft [1 msk | 2 msk] och basilika i en liten skål.
Blanda tomat, salladsmix, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar i en medelstor skål.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper, och krydda med salt och peppar.
Stek fisk i 2–3 min, vänd och tillsätt citron- och basilikasås. Stek i ytterligare 2–3 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Blanda yoghurt, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg upp potatis, fisk och tomatsallad på tallrikar.
Toppa med yoghurt.