Ikväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig grillostsallad. Vi blandar en sallad bestående av oreganorostad potatis med citron, rödlök, paprika, körsbärstomater och gemsallad. Vi toppar vår sallad med sprödstegt grillost, vitlöksyoghurt och färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
400
Småpotatis
2
Vitlöksklyfta
1
Paprika
1
Sallad
1
Citron
1
Bladpersilja
125
Körsbärstomater
½
Rödlök
1
Grillost
(Innehåller Mjölk)
75
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½
Torkad oregano
1
Socker (steg 2)
1
Olivolja (steg 2)
1
Vatten* (steg 2)
¼
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft).
Halvera potatis (oskalad) på längden och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, oregano [1/2 paket, 2P], salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.
Tillsätt 1 st vitlöksklyfta (oskalad) när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.
Låt färdig potatis svalna något.
Halvera citron.
Finhacka eller pressa resterande vitlök.
Skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Blanda vatten [1 msk | 2 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], hackad vitlök, citronjuice [1 msk | 2 msk], socker [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt i en liten skål. Rör ner rödlök.
Kärna ur och skär paprika i ½ cm strimlor.
Halvera körsbärstomater.
Grovhacka gemsallad.
Finhacka persilja.
Blanda paprika, körsbärstomater, gemsallad och persilja (spara lite till garnering) i en stor skål. Krydda med salt och peppar.
Skär grillost i tunna skivor (3 st/pers).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av potatisens tillagningstid.
Stek grillost i 1-2 min per sida, eller tills gyllene.
Häll citron-vitlöksdressing över färdig potatis på plåten och blanda väl.
Blanda den avsvalnade potatisen med salladen.
Pressa ut rostad vitlökklyfta från skalet, mosa i en skål med en gaffel, och rör sedan i yoghurt. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Lägg upp potatissallad i skålar.
Toppa med grillost och vitlöksyoghurt.
Garnera med resterande persilja.