Blev det ingen resa till Grekland i år. Ni ska inte förtvivla, ikväll tar vi nämligen en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska medelhavskoftas med en utsökt hemlagad tzatziki. Vi rostar även potatis och tomater som vi toppar grekisk salladsost och persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4
Panamat
250
Blandfärs
1
Vitlöksklyfta
2
Tomat
1
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
500
Potatis
50
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1
Gurka
1
Bladpersilja
25
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1
Ägg (steg 2)
½
Salt (steg 2)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) och tomat i 2 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, tills mjuka.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja.
Blanda blandfärs, Panamat, ägg [1 st | 2 st], ströbröd, vitlök, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till 8 cm långa koftas (3 per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek koftas, vänd då och då, i 2-3 min, tills brynta.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Koftas är färdiglagade när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, riv gurka grovt. Pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshanduk.
Blanda gurka med yoghurt, hälften av persiljan, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, strö över salladsost [1/2 paket, 2P] och sätt tillbaka plåten i ugnen.
Blanda i resterande persilja när potatisen är färdig.
Lägg upp koftas, ugnsstekt potatis och tomat i skålar.
Toppa med tzatziki.