topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekiska koftas

Grekiska koftas

med ugnsstekt potatis och bakad salladsost

I kväll tar vi en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska medelhavskoftas med en utsökt hemlagad tzatziki. Vi rostar även potatis och tomater som vi toppar med grekisk salladsost och persilja.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

4 g

Panamat

2 st

Tomat

1 st

Gurka

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

50 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till grönsaker

1 st

Ägg till koftas

½ tsk

Salt till koftas

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3028 kJ
Energi (kcal)724 kcal
Fett36.3 g
varav mättat17.3 g
Kolhydrater62.5 g
varav socker8.3 g
Protein38.1 g
Salt4.7 g

Instruktioner

Ugnsstek potatis och tomat
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna potatis (oskalad) och tomat i 2 cm stora bitar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Blanda färs
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Finhacka persilja.

Blanda blandfärs, Panamat, ägg, ströbröd, vitlök, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen med fuktiga händer till 8 cm långa koftas (3 per person).

Stek koftas
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek koftas, vänd då och då, i 2–3 min, tills brynta.

Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.

VIKTIGT: Koftas är färdiglagade när köttet inte längre är rosa i mitten.

Blanda tzatziki
4

Under tiden, riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda gurka med yoghurt, hälften av persiljan och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Tillsätt ost och persilja
5

När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, strö över salladsost och sätt tillbaka plåten i ugnen.

Blanda i resterande persilja när potatisen är färdig.

Servera
6

Lägg upp koftas och rostad potatis och tomat i skålar.

Toppa med tzatziki.