I kväll tar vi en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska medelhavskoftas med en utsökt hemlagad tzatziki. Vi rostar även potatis och tomater som vi toppar med grekisk salladsost och persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Panamat
2 st
Tomat
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Bladpersilja
½ tsk
Salt till grönsaker
1 st
Ägg till koftas
½ tsk
Salt till koftas
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) och tomat i 2 cm stora bitar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja.
Blanda blandfärs, Panamat, ägg, ströbröd, vitlök, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen med fuktiga händer till 8 cm långa koftas (3 per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek koftas, vänd då och då, i 2–3 min, tills brynta.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Koftas är färdiglagade när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka med yoghurt, hälften av persiljan och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, strö över salladsost och sätt tillbaka plåten i ugnen.
Blanda i resterande persilja när potatisen är färdig.
Lägg upp koftas och rostad potatis och tomat i skålar.
Toppa med tzatziki.