Har du sparat rumpsteken till helgen? Eller valt att piffa upp en tråkig vardagkväll med en äkta lyxmiddag? Oavsett vilken dag du lagar denna rätt kan vi garantera att middagsgästerna inte blir besvikna! Vi serverar det möra grillade köttet med ugsnrostad potatis som blir extra festlig av att toppas med karamelliserad lök. Den traditionella rödvinssåsen är utbytt mot en härligt grön spenatsås med grädde, vitlök och schalottenlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Köttbuljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
300 g
Rumpstek
100 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
500 g
Potatis
1 st
Schalottenlök
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Rödlök
½ tsk
Socker (steg 2)
2 msk
Vatten* (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 1)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Värm grillen till hög temperatur.
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P]. Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek rödlök i 5–6 min, eller tills mjuk.
Rör i vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa salt. Sjud i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Lägg över till en liten skål.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Grovhacka persilja.
Finhacka (eller pressa) vitlök.
Skölj spenat.
Placera köttet på grillen när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Grilla i 2–3 min per sida, eller tills tillagat så som du önskar.
Lägg över på en tallrik för att vila.
Medan köttet vilar, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.
Fräs schalottenlök i 2–3 min.
Tillsätt vitlök och spenat och fräs i 1–2 min, eller tills spenaten börjar mjukna.
Tillsätt matlagningsgrädde, köttbuljong och skyn från foliepaketet. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen är väldoftande och något tjocknad.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda karamelliserad rödlök med rostad potatis.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött, rostad potatis och krämig spenatsås på tallrikar.
Garnera med persilja.