Stekt rumpstek och krämig spenatsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt rumpstek och krämig spenatsås

Stekt rumpstek och krämig spenatsås

med rostad potatis och karamelliserad lök

Har du sparat rumpsteken till helgen? Eller valt att piffa upp en tråkig vardagkväll med en äkta lyxmiddag? Oavsett vilken dag du lagar denna rätt kan vi garantera att middagsgästerna inte blir besvikna! Vi serverar köttet med ugnsrostad potatis som blir extra festlig av att toppas med karamelliserad lök. Den traditionella rödvinssåsen är utbytt mot en härligt grön spenatsås med grädde, vitlök och schalottenlök.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Köttbuljong

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

300 g

Rumpstek

100 g

Spenat

500 g

Potatis

1 st

Schalottenlök

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Bladpersilja

1 st

Rödlök

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Socker (steg 2)

2 msk

Vatten* (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¾ tsk

Salt (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4771 kJ
Energi (kcal)1140 kcal
Fett27.8 g
varav mättat10.9 g
Kolhydrater55.3 g
varav socker11.7 g
Protein39.6 g
Salt3.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P]. Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

Karamellisera rödlök
2

Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.

Stek rödlök i 5–6 min, eller tills mjuk.

Rör i vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa salt. Sjud i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Lägg över till en liten skål. 

Förbered grönsaker
3

Skär schalottenlök i tunna skivor. 

Grovhacka persilja.

Finhacka (eller pressa) vitlök.

Skölj spenat.

Stek kött
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Laga spenatsås
5

Medan köttet vilar, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.

Fräs schalottenlök i 2–3 min.

Tillsätt vitlök och spenat och fräs i 1–2 min, eller tills spenaten börjar mjukna.

Tillsätt matlagningsgrädde, köttbuljong och skyn från foliepaketet. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen är väldoftande och något tjocknad.

Smaka av med salt och peppar.

Servera
6

Blanda karamelliserad rödlök med rostad potatis.

Skär kött i tunna skivor.

Lägg upp kött, rostad potatis och krämig spenatsås på tallrikar.

Garnera med persilja.