Så blev det äntligen sensommarhelg, solen skiner och givetvis ska vi grilla! Vi grillar mör ryggbiff, och vi grillar även hel färsk lök. Vi serverar kött och lök med krossad potatis, stekt morot och haricots verts, och hempicklad rödlök. En ljuvlig kontrast till alla dessa härligheter är den krämiga dilldressingen. Så är maten färdig!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Angus ryggbiff
500 g
Potatis
½ st
Rödlök
12.5 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Morot
75 g
Haricots verts
1 st
Lök, färsk
1 portionspåse
Dill
½ paket
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
½ tsk
Socker (steg 2)
Sätt ugnen på 240°C/220°C grill varmluft. Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt*. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Koka potatis i 11-13 min, de lagas färdigt i steg 3, så de behöver inte vara helt mjuka. Häll av vattnet.
Skär rödlök [½ st, 2P] i tunna skivor. Blanda rödlök, vitvinsvinäger, socker* [½ tsk | 1 tsk] och en nypa salt* i en liten skål. Tillsätt vatten* så löken är täckt, rör om, och ställ åt sidan. Häll av lagen precis innan servering. Finhacka eller pressa vitlök. Skär morot (oskalad) i 5 cm långa stavar. Ansa haricots verts. Skär färsk lök i kvartar (om du inte ska grilla). Finhacka dill.
Blanda crème fraiche [½ paket, 2P] och dill (spara lite till garnering) i en liten skål. Krydda med salt* och peppar*. Lägg över kokt potatis till en plåt med bakplåtspapper. Krossa dem lätt med en gaffel (potatisarna smular lite när de blir krossade). Ringla över lite olivolja* och krydda med en nypa salt*. Baka i ugnen i 15 min eller tills gyllene och krispiga.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på hög värme. Bryn kött i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket några minuter. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar. PÅ GRILLEN: Grilla köttet i 1 min per sida på hög värme, flytta till indirekt värme och grilla i 1-2 min per sida med stängt lock för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket några minuter.
Hetta upp en skvätt olivolja* i samma stekpanna på medelhög värme. Stek färsk lök och morot i 2 min. Tillsätt haricots verts och stek under omrörning tills lagom mjuka, 4-5 min. Tillsätt vitlök och stek i 1 min. Krydda med salt* och peppar*. PÅ GRILLEN: Pensla färsk lök med olivolja* och placera på grillen. Grilla i 5 min tills gyllene, vänd efter halva tiden.
Skär kött i tunna skivor och krydda med en nypa salt* och peppar*. Lägg upp kött, krossad potatis och vitlöksgrönsaker på tallrikar. Skeda dilldressing över potatisarna, och garnera dem med picklad rödlök och resterande dill.