Fiskfrikadeller är en riktig klassiker i Danmark och i kväll lagar vi denna favorit från vårt grannland i söder. Vi blandar hackad kolja med ägg, ströbröd, citronpeppar och mjöl och formar smeten till biffar som vi steker gyllenbruna medan vi rostar rotfrukter i ugnen och svänger ihop en grönsallad med rädisor. Vi serverar denna smarriga fiskrätt med en krämig dill- och vitlöksdipp.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
2 g
Citronpeppar
½ st
Vitlöksklyfta
125 g
Rädisor
100 g
Romansallad
1 portionspåse
Dill
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1 st
Palsternacka
2 st
Rödbeta
2 st
Morot
½ tsk
Salt (steg 1)
1 st
Ägg (steg 2)
1 msk
Vetemjöl (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Smör (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär morot (oskalad), rödbeta (oskalad) och palsternacka (oskalad) i 2 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills gyllene och mjuka.
Finhacka fisk på en separat skärbräda.
Blanda fisk, ägg [1 st | 2 st], ströbröd, citronpeppar, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och mjöl [1 msk | 2 msk] i en medelstor skål.
Sätt i kylskåpet.
TIPS: Ju finare du hackar fisken, desto bättre.
Skär rädisor i tunna skivor.
Ansa sallad [1/2 st, 2P] och separera och grovhacka salladsbladen.
Finhacka dill.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Lägg sallad och rädisor i en stor skål.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Pressa ihop fiskfärsen och forma den till 3–4 cm tjocka frikadeller (3 per person).
Stek frikadeller i 4–5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Frikadellerna faller lätt isär, så undvik att röra för mycket på dem.
Under tiden, blanda yoghurt, majonnäs, dill, vitlök, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Vänd ner olivolja [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i skålen med rädisor och sallad.
Lägg upp fiskfrikadeller, rotfrukter, sallad och dipp på tallrikar.