Poke bowl har blivit en favorit för många under de senaste åren. Originalet görs på rå fisk, men det finns otaliga varianter av denna populära rätt med allt från kyckling till tofu i huvudrollen. I denna version använder vi kallrökt lax som vi blandar med salladslök och asiatisk majonnäs. Vår bowl innehåller även mango, morot, gurka och avokado. Vi toppar med ört- och ingefärsdressing, färsk mynta och koriander och knapriga jordnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Kallrökt lax
(Innehåller Fisk)
1 st
Salladslök
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 st
Avokado
1 st
Gurka
1 st
Morot
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 portionspåse
Mynta & koriander
½ st
Lime
150 g
Jasminris
25 g
Honung- & ingefärsdressing
(Innehåller Senap)
½ st
Citrongräs
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
(Innehåller Gluten, Sesam, Soja, Vete)
150 g
Sockerärtor
½ msk
Smör (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 3)
Banka citrongräs [1/2 st, 2P] med en träsked.
Hetta upp smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min. Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka kallrökt lax på en separat skärbräda och placera i en stor skål.
Skär salladslök i tunna skivor.
Rör ner salladslök, asiatisk majonnäs, en nypa salt och peppar i skålen med lax.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Finhacka mynta- och korianderblad.
Blanda mynta och koriander (spara lite till garnering) med sojasås, honung- och ingefärsdressing [1/2 paket, 2P], en generös skvätt limesaft och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en liten skål.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och skär i tunna skivor.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Skär gurka i skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med lax, mango, morot, gurka och avokado.
Ringla dressing över grönsakerna.
Toppa med sparade mynta- och korianderblad och jordnötter.