Ikväll frestar vi med honungs- och senapsglaserat fläskkött med grovt potatismos och söt rödlökssky. Vi steker fläskkött til perfektion, och glaserar det sen med honung och senap. Det grova potatismoset innehåller förutom potatis även grönkål och morötter. Rödlökskyn får ett spännande twist av lingonsylt, rödvinssås och balsamvinäger.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Morot
400 g
Småpotatis
50 g
Grönkål, skuren
250 g
Broccoli
1 st
Rödlök
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
25 g
Lingonsylt
30 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
2 g
Köttbuljong
250 g
Skivad fläskkotlett
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
2 msk
Mjölk (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
½ msk
Vatten (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skär morot (oskalad) i 2 cm tjocka skivor. Koka morot och potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Tillsätt grönkål när det återstår 2 min av potatisens koktid. Häll av vattnet och lägg tillbaka morot, kål och potatis i kastrullen. Mosa tillsammans med mjölk* [2 msk | 4 msk], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], en nypa peppar*. Tillsätt eventuellt en klick smör* och sätt åt sidan under lock.
Skär broccoli i små buketter, och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, en nypa salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 10-12 min, eller tills mjuk.
Skär rödlök i tunna skivor. Hetta upp olivolja* [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. Stek lök under omrörning i 5-6 min. Tillsätt balsamvinäger och vatten* [1/2 dl | 1 dl], och rör tills vätskan nästan har avdunstat. Rör i lingonsylt, rödvinssås [1/2 paket, 2P] och köttbuljong [1/2 paket, 2P]. Sjud tills såsen har tjocknat något, 2-3 min. Ställ åt sidan i en skål, och skölj av stekpannan.
Krydda kotletter med en nypa salt*. Hetta upp olivolja* [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på hög värme. Stek kött i 1-2 min på varje sida, tills genomstekt. TIPS: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Ta av stekpannan från värme och rör i senap, honung- och senapsdressing, vatten* [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt*. Vänd kött så det täcks av glaze.
Lägg upp honungs- och senapsglaserat fläskkött på tallrikar och toppa med senapsglaze. Servera med potatismos och rostad broccoli, och skeda över rödlökssky.