Kvällens lyxiga fiskmiddag bjuder på en symfoni av smaker och färger! Vi ugnssteker laxfilé med honung- och senapsdressing och smör och serverar den med en krämig potatissallad med dill, majonnäs och gräddfil. Sedan lagar vi inte mindre än två tillbehör – rostade rödbetor med smulad getost och hasselnötter, och en härlig sallad med rädisor, persilja, gurka och citrondressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
400 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
40 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
500 g
Potatis
½ st
Citron
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1 portionspåse
Bladpersilja
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Dill
1 st
Gurka
60 g
Salladsmix
75 g
Rädisor
2 st
Rödbeta
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
50 g
Getost
(Innehåller Mjölk)
¼ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Smör (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Socker (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Tärna rödbeta (oskalad) i 1 cm stora bitar.
Placera dem på en plåt med bakplåtspapper, och blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuka.
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och sätt åt sidan under lock.
Skär smör [2 msk | 4 msk] i kuber.
Torka av lax med lite hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk].
Placera den med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper och toppa med honung- och senapsdressing och smörkuber.
Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.
När det återstår 10 min av rödbetornas tillagningstid, placera hasselnötter i hörnet av plåten och rosta resterande tid.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, grovhacka gurka.
Skär rädisor i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Grovhacka dill och persilja (var för sig).
Skölj salladsmix.
Vispa ihop citronsaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], olivolja [1 msk | 2 msk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål.
Grovhacka rostade hasselnötter precis innan servering.
Vänd potatis med dill, majonnäs, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och gräddfil.
Rör ner rädisor, salladsmix, persilja och gurka i skålen med citrondressing.
Lägg upp lax på en stor tallrik och ringla över resterande smör från formen.
Servera sallad, potatissallad och rödbetor i skålar vid sidan av.
Toppa rödbetor med smulad getost [1/2 paket, 2P] och hasselnötter.