Låt hela familjen vara med och laga mat, vi ska nämligen laga en massa gott ikväll! Vi börjar med att laga vitlöksris, som får stå och puttra medan vi ordnar resten. Vi steker kyckling och rödlök i en ljuvlig marinad med honung, soja, vitlök och olivolja. Vi picklar även perfekt syrlig gurka, och toppar härligheterna med jordnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Honung
1 st
Gurka
280 g
Kycklinginnerfilé
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
3 st
Vitlöksklyfta
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 st
Lök
60 g
Spenat
2 st
Morot
150 g
Långkornigt vitt ris
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Vatten (steg 3)
½ msk
Vetemjöl (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Smör (steg 1)
½ dl
Vatten (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en generös klick smör* och en skvätt olivolja* i en kastrull på medelhög värme. Fräs hälften av vitlöken i 1 min. Tillsätt vatten* [3 dl | 6 dl] och koka upp. Tillsätt ris och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Blanda sojasås, honung, resterande vitlök, vatten* [1/2 dl | 1 dl] och en skvätt olivolja* i en liten skål. Skär kyckling i strimlor på en separat skärbräda. Bland sedan kyckling med vetemjöl* [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt* i en stor skål. VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Skär gurka i tunna halvmånar på en ny ren skärbräda. Skölj och grovhacka spenat. Skala morot i långa band med en potatisskalare. Grovhacka jordnötter. Skiva rödlök tunt. Blanda vitvinsvinäger, gurka, vatten* [ 1 msk | 2 msk], en nypa salt* och socker* i en liten skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek kyckling och rödlök tills brynt och genomstekt, 6-7 min. Tillsätt marinad när det återstår 2 min av kycklingens tillagningstid, och sjud tills den har reducerats något. Krydda med en nypa salt* och peppar*. VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet är vitt och utan inslag av rosa.
Blanda spenat med det färdigkokta riset. Häll av lagen från gurkan.
Lägg upp vitlöksris i skålar. Toppa med honungs- och sojamarinerad kyckling, picklad gurka och morotsband. Skeda över kvarvarande marinad från stekpanna. Strö över jordnötter.