Italiensk festkyckling och krämig sås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile

Italiensk festkyckling och krämig sås

med krossad pestopotatis och sallad

På med kockhatten, för nu är det dags att svänga ihop en riktig festmåltid! Helstekt kyckling är supergott och känns extra lyxigt, men är lätt som en plätt att laga eftersom den sköter sig själv i ugnen. Vi smaksätter den med BBQ-kryddmix och serverar den med krossad potatis som vi toppar med hemmagjord pesto. Med en smarrig sallad med rucola, körsbärstomater och mozzarella och en krämig gräddsås med medelhavskryddor blir den kulinariska upplevelsen komplett.

Allergener:
Ägg
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid50 minuter
40 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

100 g

Soltorkade tomater

1100 g

Hel kyckling

4 g

Medelhavets Pärla

20 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

5 g

BBQ-kryddmix

(Innehåller Ägg Kan innehålla Ägg)

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

250 g

Körsbärstomater

1 portionspåse

Basilika

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

70 g

Rucola

300 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

10 g

Kycklingfond

1 portionspåse

Bladpersilja

1 paket

Mozzarella

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

2 msk

Olja till marinad

½ tsk

Salt till kött

2.5 msk

Olja till pesto

1 msk

Vatten till pesto

¼ tsk

Salt till pesto

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

¼ tsk

Salt till potatis

1 msk

Olja till sås

1 dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)9094 kJ
Energi (kcal)2174 kcal
Fett143.7 g
varav mättat46.8 g
Kolhydrater74.2 g
varav socker23.6 g
Protein142.5 g
Salt7.7 g

Instruktioner

Rosta kyckling
1

Ta ut kycklingen från kylskåpet 30 min innan tillagning. Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Blanda olivolja och BBQ-kryddmix i en liten skål. Torka kyckling torr med hushållspapper och ringla över BBQ-olja. Krydda med salt både på ut- och insidan. Placera kyckling på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 20 min.

Sänk ugnsvärmen till 220 °C/200 °C (varmluft) efter 20 min och rosta i ytterligare 25–35 min, eller till genomstekt. Kycklingen är tillagad när skyn är klar vid tillskärning.

TIPS: Låt kyckling vila i 20 min innan servering.

VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

Koka potatis
2

Koka potatis (oskalad) i 15–18 min, eller tills nästan genomkokta.

Gör pesto
3

Under tiden, finhacka persilja, pinjenötter och basilika.

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda persilja, pinjenötter, basilika, vitlök, finriven ost, olivolja, vatten, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

TIPS: 1) Tillsätt en skvätt vatten om peston är för torr. 2) Ju finare du hackar ingredienserna till peston, desto bättre!

4

Halvera körsbärstomater.

Häll av vatten från mozzarella och krama ur så mycket vatten du kan. Torka med hushållspapper och skär i 2 cm stora bitar.

Skölj rucola.

Blanda rucola, mozzarella, körsbärstomater, olivolja och salt i en skål.

Krossa potatis
5

Häll av vattnet från potatis och placera den på en plåt med bakplåtspapper.

Krossa den lätt med en gaffel och vänd sedan tillsammans med en generös skvätt olivolja och salt. Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek soltorkade tomater i 1–2 min.

Tillsätt Medelhavets Pärla och stek i ytterligare 30 sek.Tillsätt matlagningsgrädde, vatten, salt och kycklingfond. Sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.

6

Lägg upp kyckling på ett serveringsfat eller en tallrik.

Lägg upp krossad potatis på ett serveringsfat eller en tallrik och toppa med pesto.

Servera med sallad.

Häll upp sås i en såssnipa eller skål.

Ställ fram allt på bordet.