På med kockhatten, för nu är det dags att svänga ihop en riktig festmåltid! Helstekt kyckling är supergott och känns extra lyxigt, men är lätt som en plätt att laga eftersom den sköter sig själv i ugnen. Vi smaksätter den med BBQ-kryddmix och serverar den med krossad potatis som vi toppar med hemmagjord pesto. Med en smarrig sallad med rucola, körsbärstomater och mozzarella och en krämig gräddsås med medelhavskryddor blir den kulinariska upplevelsen komplett.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Soltorkade tomater
1100 g
Hel kyckling
4 g
Medelhavets Pärla
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
5 g
BBQ-kryddmix
(Innehåller Ägg Kan innehålla Ägg)
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
250 g
Körsbärstomater
1 portionspåse
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
70 g
Rucola
300 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
10 g
Kycklingfond
1 portionspåse
Bladpersilja
1 paket
Mozzarella
(Innehåller Mjölk)
2 msk
Olja till marinad
½ tsk
Salt till kött
2.5 msk
Olja till pesto
1 msk
Vatten till pesto
¼ tsk
Salt till pesto
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till potatis
1 msk
Olja till sås
1 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Ta ut kycklingen från kylskåpet 30 min innan tillagning. Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Blanda olivolja och BBQ-kryddmix i en liten skål. Torka kyckling torr med hushållspapper och ringla över BBQ-olja. Krydda med salt både på ut- och insidan. Placera kyckling på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 20 min.
Sänk ugnsvärmen till 220 °C/200 °C (varmluft) efter 20 min och rosta i ytterligare 25–35 min, eller till genomstekt. Kycklingen är tillagad när skyn är klar vid tillskärning.
TIPS: Låt kyckling vila i 20 min innan servering.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Koka potatis (oskalad) i 15–18 min, eller tills nästan genomkokta.
Under tiden, finhacka persilja, pinjenötter och basilika.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda persilja, pinjenötter, basilika, vitlök, finriven ost, olivolja, vatten, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
TIPS: 1) Tillsätt en skvätt vatten om peston är för torr. 2) Ju finare du hackar ingredienserna till peston, desto bättre!
Halvera körsbärstomater.
Häll av vatten från mozzarella och krama ur så mycket vatten du kan. Torka med hushållspapper och skär i 2 cm stora bitar.
Skölj rucola.
Blanda rucola, mozzarella, körsbärstomater, olivolja och salt i en skål.
Häll av vattnet från potatis och placera den på en plåt med bakplåtspapper.
Krossa den lätt med en gaffel och vänd sedan tillsammans med en generös skvätt olivolja och salt. Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek soltorkade tomater i 1–2 min.
Tillsätt Medelhavets Pärla och stek i ytterligare 30 sek.Tillsätt matlagningsgrädde, vatten, salt och kycklingfond. Sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.
Lägg upp kyckling på ett serveringsfat eller en tallrik.
Lägg upp krossad potatis på ett serveringsfat eller en tallrik och toppa med pesto.
Servera med sallad.
Häll upp sås i en såssnipa eller skål.
Ställ fram allt på bordet.