Donburi är en japansk rätt som består av en skål med ris som toppas med exempelvis kött och grönsaker. I kväll lagar vi en vegetarisk version och serverar pak choi-ris med stekt vegofärs med asiatisk woksås och en krämig sallad med kålrabbi, morot och sesammajonnäs. Grönt och gott!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Vitlöksklyfta
½ g
Chiliflakes
½ st
Kålrabbi, vit
50 g
Vegansk sesammajonnäs
(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten)
150 g
Jasminris
1 st
Pak choi
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
180 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
1 st
Lök
1 st
Morot
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till vegoprotein
2 msk
Vatten till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
2 msk
Vatten till sås
1 msk
Smör till ris
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Skala morot (oskalad) i långa band med en potatisskalare.
Skala och skär kålrabbi i 1/2 cm tunna stavar.
Finhacka lök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs med lök, salt och en nypa peppar, i 4–5 min, eller tills lätt brynt.
Under tiden, blanda sesammajonnäs, vatten, vitlök, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd kålrabbi och morot i sesamdressing precis innan servering.
Grovhacka pak choi.
Tillsätt asiatisk woksås och vatten till pannan med vegofärs. Rör i 30 sek, tills färsen är täckt med sås.
Rör ner pak choi och smör i kokt ris precis innan servering.
Lägg upp ris i skålar och toppa med sesamslaw och vegofärs.
Garnera med chiliflakes.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.