Donburi är en klassisk japansk maträtt som består av ris som toppas med olika typer av kött och grönsaker. I vår version smaksätter vi jasminris med ingefärspasta och serverar det tillsammans med limesyltad morot och rädisa och ugnsrostade sockerärtor med sesamfrön som tillbehör till kvällens huvudingrediens – mört, ugnsrostat anklår glaserat med teriyakisås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
430 g
Sous vide-anklår, confiterat
150 g
Teriyakisås
(Innehåller Gluten, Vete, Soja)
150 g
Jasminris
10 g
Ingefärspasta
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
75 g
Rädisor
½ st
Lime
1 st
Morot
1 portionspåse
Sockerärtor
¼ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Smör (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Placera anklår på en plåt med bakplåtspapper med skinnsidan uppåt. Släng resterande sky från förpackningen.
Krydda skinnet med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och tillaga i ugnen i 30 min.
Under tiden, hetta upp smör [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs ingefärspasta i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Skär rädisor i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Pressa limesaft i en medelstor skål. Tillsätt socker [1/2 tsk | 1 tsk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], rädisor och morot.
Vänd grönsaker i lagen och ställ åt sidan. Häll av lag innan servering.
När det återstår 5 min av anklårens tillagningstid, placera sockerärtor på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 4–5 min, tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
Strö sesamfrön över färdigrostade sockerärtor och rör om.
Toppa färdiga anklår med hälften av teriyakisåsen.
Fyll en liten skål med ris och pressa så att den blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset blir formad som en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.
Lägg upp sockerärtor och anklår på tallrikarna.
Servera med syltade grönsaker och toppa anklår med resterande teriyakisås.