Med recept som det här är det lätt som en plätt att leva upp till rekommendationen om att äta fisk tre gånger i veckan! Sej står på menyn i kväll, och vi ugnssteker den med ett gyllene och knaprigt täcke av panko och jordnötter medan vi kokar fluffigt jasminris som får extra smak av färsk koriander. En enkel morotssallad blir ett gott tillbehör och vi serverar vår smarriga sej med sweet chilisås och srirachamajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
40 g
Sweet chilisås
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
150 g
Jasminris
1 st
Sallad
1 st
Morot
½ st
Lime
1 portionspåse
Koriander
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
20 g
Sriracha
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, finhacka jordnötter.
Blanda jordnötter, panko, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Placera fisk i en ugnsform, toppa med jordnötsblandning och pressa försiktigt fast den.
Tillaga fisk i ugnen i 12–13 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, ansa sallad. Separera och grovhacka salladsblad.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda sallad, morot, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Finhacka koriander.
Vänd ner koriander i ris precis innan servering.
Blanda majonnäs och sriracha i en liten skål.
TIPS: Skippa koriander eller använd mindre om du inte tycker om det.
Lägg upp korianderris, fisk och sallad på tallrikar.
Toppa fisk med sweet chilisås.
Servera med en klick srirachamajonnäs och pressa limesaft över rätten.