Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Gratäng är tacksam mat att laga en vardagskväll – när man har förberett den sköter den sig själv i ugnen. Dagens variant bjuder på kallrökt lax och rotfrukter i form av potatis och rotselleri. Vi toppar gratängen med en krämig gräddsås med vitlök och grönsaksbuljong och till sist med ett lager finriven ost som blir gyllene i ugnen. Medan gratängen gräddas blandar vi en fräsch grönsallad med citronsaft och olivolja att servera som tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Kallrökt lax
(Innehåller Fisk)
500 g
Potatis
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Gräslök
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
60 g
Salladsmix
½ st
Citron
1 st
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Vetemjöl (steg 2)
1 msk
Smör (steg 2)
10 msk
Mjölk (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Skala och halvera rotselleri. Skär den i 1/2 cm tunna halvmånar.
Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills nästan genomkokta. Häll av vatten och lägg tillbaka i kastrullen.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en ny medelstor kastrull på medelvärme.
Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör om tills en pasta bildas.
Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] och matlagningsgrädde lite i taget. Vispa i 3–4 min, tills tjocknat.
Rör ner vitlök, grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Placera hälften av potatis och rotselleri ett jämnt lager i botten på en ugnsform.
Toppa med kallrökt lax och därefter resterande potatis och rotselleri i ett jämnt lager.
Häll över gräddsås och toppa med riven ost.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukter är mjuka och toppen är gyllene.
Under tiden, skölj salladsmix.
Finhacka gräslök.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda salladsmix, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en skvätt citronsaft och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor skål precis innan servering.
Låt gratängen svalna något innan servering.
Lägg upp gratäng på tallrikar och toppa med gräslök.
Servera med sallad.