topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kallrökt laxgratäng

Kallrökt laxgratäng

med potatis och rotselleri

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

Gratäng är tacksam mat att laga en vardagskväll – när man har förberett den sköter den sig själv i ugnen. Dagens variant bjuder på kallrökt lax och rotfrukter i form av potatis och rotselleri. Vi toppar gratängen med en krämig gräddsås med vitlök och grönsaksbuljong och till sist med ett lager finriven ost som blir gyllene i ugnen. Medan gratängen gräddas blandar vi en fräsch grönsallad med citronsaft och olivolja att servera som tillbehör.

Allergener:
Fisk
Mjölk
Ägg
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

100 g

Kallrökt lax

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

1 portionspåse

Gräslök

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

60 g

Salladsmix

½ st

Citron

1 st

Rotselleri

(Innehåller Selleri)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Vetemjöl (steg 2)

1 msk

Smör (steg 2)

10 msk

Mjölk (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2840 kJ
Energi (kcal)679 kcal
Fett36 g
varav mättat17.5 g
Kolhydrater64.6 g
varav socker12.5 g
Protein27.5 g
Salt4.3 g

Köksredskap

Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Förbered rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en kastrull med saltat vatten.

Skala och halvera rotselleri. Skär den i 1/2 cm tunna halvmånar.

Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.

Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills nästan genomkokta. Häll av vatten och lägg tillbaka i kastrullen.

Laga sås
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Smält smör [1 msk | 2 msk] i en ny medelstor kastrull på medelvärme.

Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör om tills en pasta bildas.

Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] och matlagningsgrädde lite i taget. Vispa i 3–4 min, tills tjocknat.

Rör ner vitlök, grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Grädda gratäng
3

Placera hälften av potatis och rotselleri ett jämnt lager i botten på en ugnsform.

Toppa med kallrökt lax och därefter resterande potatis och rotselleri i ett jämnt lager.

Häll över gräddsås och toppa med riven ost.

Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukter är mjuka och toppen är gyllene.

Förbered grönsaker
4

Under tiden, skölj salladsmix.

Finhacka gräslök.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Blanda sallad
5

Blanda salladsmix, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en skvätt citronsaft och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor skål precis innan servering.

Servera
6

Låt gratängen svalna något innan servering.

Lägg upp gratäng på tallrikar och toppa med gräslök.

Servera med sallad.